Dominik Tavuğu Özellikleri

 Dominik Tavuğu Özellikleri

Dominik tavuğu, Amerika'nın kolonizasyonu sırasında göçmenler tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ne getirildiği söylenen bir Amerikan tavuk türüdür. Bu cins, Amerika'daki en eski tavuk ırklarından biridir. Bu tavuk türünün Amerika Birleşik Devletleri'ne göç ettiğinde İngiltere'nin güneybatısından gelen göçmenler tarafından yüklenmesi ve taşınması mümkündür.




Tarhçe 

Bu cins, 19. yüzyılda çok popülerdi ve Amerika Birleşik Devletleri'nin hemen hemen her yerinde bulundu. Dominik tavuğu hem et hem de yumurta tüketir. Antik çağda bu kuşun tüyleri özel bir rahatlığa sahip olduğu için yastık ve minder doldurmak için kullanılırdı. 

Dominique tavuk ırkı hakkında farklı teoriler var. Bu cins Amerika'ya gezginler tarafından getirildiği için misafir tavuk olarak da adlandırılır. Tavuğun artık Haiti olarak bilinen Fransız kolonisinden geldiği söyleniyor. Haiti, Karayipler'deki Hispaniola Adaları'nda yer alan bir ülkedir. Bu tavuğun diğer isimleri mavi tavuk, yaşlı gri tavuk, yolcu tavuğu, Dominic ve Dominicer.

Büyük olasılıkla, bu kuşun kökenini ve inişini asla bilemeyeceğiz. Ancak ABD'ye erken göçmenler için yiyeceğin gerekli olduğunu biliyoruz. Bu cins, 1750'lerin başında Amerika Birleşik Devletleri'nin doğusunda bilinen en eski Amerikan ırklarından biridir. Plymouth rock yarışı 1870'lerde geliştikten sonra Dominiklilerin popülaritesi azaldı. 1950'ye gelindiğinde, II.Dünya Savaşı ve o zamanın koşulları nedeniyle, bu tür tavukların sayısı o kadar azdı ki neredeyse nesli tükenmek üzereydi. 1970 yılında, cins Amerikan Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği Derneği tarafından kritik durumda rapor edildi.

Bu kriz aynı zamanda o dönemin Sanayi Devrimi sırasında kümes hayvanı endüstrisinin makineleşmesinden kaynaklanıyordu. O zamanlar, Kuzey Amerika'da toplam 500 Dominik tavuğu olan sadece 4 sürü rapor edildi. Neyse ki, Amerikan Kümes Hayvanlarını Koruma Derneği'nin çabalarıyla, Dominic bugün nesli tükenmekte olan kümes hayvanları listesinin dışında.




Özellikler

Dominik tavuğunun ana cinsinin hem tek bir tacı hem de bir kil tacı vardır. New York Poultry Association daha sonra bu tavuk için standart olarak taç kil modelini tanıttı. Tavuk hızla büyür ve yaklaşık 6 aylıkken yumurtlamaya ve kuluçka yapmaya başlar.

Bu cins Barred Rocks ırkı ile karıştırılabilir ancak taç, renk ve süs tüyleri bakımından görünüşte belli farklılıklar vardır. Bu cinsin başındaki etli taç, toplanıp tavuk kafasına kısa bir şekilde tutturulmuş kil tipindedir. Bu taç tavuğun başını soğukta sıcak tutar. Bu cinste etin sarkan kısımları (kafasına sarkan et) kırmızıdır.

Paralel olarak tavuğun tüm vücudunu kaplayan yoğun siyah tüyler. Bu tüylerin rengi beyaz ve siyah değildir, ancak her bir tüy, düşük kontrastlı, siyah ve beyaz olmak üzere iki rengin harika bir kombinasyonudur.

Bir Dominik tavuğunun ağırlığı normalde 2,5 kg ve Dominik horozunun ağırlığı normalde 3,5 kg'dır. Ten rengi de sarıdır. Dominik yumurtaları kahverengidir. Dominic tavuğun küçük bir gagası vardır, oldukça sert ve soluk sarıdır. Bu cinsin gözleri kırmızımsıdır. Bu tavuğun sırtı da normal büyüklükte ve biraz geniş. Bu tavuğun sırtı yaklaşık 45 derecelik bir açıyla kuyruğa yakın kısımlarda içbükeydir. Nispeten büyük kanatlara sahiptir ve her zaman parlaktır. Dört parmaklı, temiz ve kısa sarı bacaklar bu cinsin diğer görünüm özellikleridir.

1870'den önce Dominik ırkı için hiçbir valilik ilan edilmemişti. Bu, Dominik tavuğunun kökeni hakkındaki belirsizlikten kaynaklanıyordu. 1870 yılında, Amerika Birleşik Devletleri New York Kümes Hayvanları Birliği, Dominik ırkı için sadece kil taç türünün standart olarak kabul edildiğini ilan etti.

Bu tavuk tamamen sakin ve sessizdir ve insanlardan kaçmaz ve insanlara yakın olma eğilimindedir. Dominik tavukları bile insanları takip etti. Vejetaryen tip Dominik tavukları dışarıda olmayı sever, ancak iç mekanda da çok sessizdirler. Dominik tipi horoz çiftleşme mevsimi boyunca agresif olabilir, ancak genel olarak bu horozlar yetiştiricilerine karşı sakin davranırlar.

Dominik tavuğu haftada 3 ila 4 yumurta bırakabilir ve en iyi durumda bu tavuk yılda 270 yumurta bırakabilir. Dominik tavuğu aynı zamanda iyi bir yetiştirici ve civcivlerinin annesidir.

Yetiştirme Koşulları 

Dominik tavuğu ılıman ve soğuk iklimlere adapte edilmiştir. Bu tavuk aynı zamanda sıcak (çok sıcak olmayan) hava koşullarına da dayanıklı olabilir. Bu tavuk sürülerde, kırsal alanlarda, küçük bahçelerde ve…. İyi besleyin ve büyüyün. Bahsedildiği gibi, bu tavuk hem et tüketir hem de iyi yumurta bırakır.



Dominikler Hakkında daha fazla bilgi: 

Dominik tavuğu, nazik ve saldırgan olmadıkları için bir aile için çok iyi bir seçimdir. Çocuklar için mükemmel bir seçim; bir 'kucak tavuğu' olmasalar da, alınıp taşınmaktan çekinmiyorlar.

Sürünüzde iddialı ırklarınız varsa, Dominik tavuğunuza yöneltilebilecek herhangi bir zorbalık için gözünüzü açık tutmanız gerekecektir.

Cochins, Orpingtons ve Polish gibi benzer yumuşak huylu kuşlardan oluşan bir sürüde başarılı olurlar.

Gerçekten az bakım gerektiren bir ırktırlar ve oldukça kendi kendine yeterlidirler, bu nedenle ilk kez tavuk yetiştiricileri için çok uygundurlar.

Sakin ve hoşgörülü tavırları nedeniyle de iyi gösterirler. Bu onları genç çiftçiler için iyi bir tavuk yapar.

Tatlı, nazik, sakin ve uysal hepsi bu küçük tavuk için geçerlidir! Şahsen olarak hiç devmediğim bir dominik tavuğuyle buluşmadım. Hepsi birbirinden sevimlidir.

Arkadaş canlısıdırlar, genellikle ikramlar için sizi takip ederler. Civcivleride arkadaş canlısı olacaklar ve ayaklarınızın etrafına toplanacaklar, bu yüzden üzerlerine basmamaya dikkat etmelisiniz!

Dominikler, izin verildiğinde yem yemeyi seven, ancak kafesteyken de iyi iş çıkaran kararlı ve güvenilir tavuklardır. Horozlar özellikle çiftleşme mevsimi boyunca saldırgan olabilirler ancak genel olarak bakıcılarına karşı saldırgan değildirler.



Büyüdüklerinde, erkekler yaklaşık 3,5 kilo ve dişiler 2,5 kilogram ağırlığında olacaktır. Daha küçük boyutta da dominik tavukları vardır.

Bu tavuklar orta boy açık kahverengi bir yumurta bırakır. Yılda 230-270 arasında yumurta bırakabilirler, bu da haftada 4 yumurtaya eşittir.

Dişilerin çok iyi anneler olduğu, civcivlerine özen gösterdiği bilinmektedir. Ayrıca kuluçkalarını yetiştirmede yüksek bir başarı oranına sahiptirler.

Dominik civcivlerinin beyazımsı kafa lekeleri vardır. Dişilerde benekler genellikle küçük ve yoğundur - erkek benekler daha yaygın ve dağınıktır.

Söylemenin ikinci yolu, erkeklerin koyu sarı/turuncu bacaklara sahip olacağıdır; dişilerin yanmış turuncu/kahverengi bacakları olacaktır.

Bu yöntem, özellikle farklı kuş türlerini karşılaştırırken, kafa noktası kadar güvenilir değildir.

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hint Horozu Cinsleri

Lohman tavuğu özellikleri

Yumurtanın küçük olmasına neden olan faktörler