Kuş Gribi
Kuş Gribi
Kuşları evde besleyen veya belirli bir kuş türünü besleyen birçok insan her zaman kuş gribine maruz kalır ve bundan korkar. Süs kuşları ve evcil kuşların yanı sıra, bu hastalık insanlar için de büyük bir tehlikedir.Bu hastalığın özelliklerini ve korunma yöntemlerini bilmek, onu kontrol etmede etkili olabilir. Bu yazımızda kuş gribi, teşhis yolları, belirtileri ve tedavisini tanıtacağız.
Kuş Gribi Nedir
Viral kökenli bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık farklı kuşlara yayılır. Kümes hayvanları arasındaki yaygınlığı, toplu ölümlerine neden olur. Ve yetiştiricilere çok zarar verir. Virüs evcil kuşlarda daha yaygındır. Ve bu alandaki araştırmalara göre bu virüsün yayılmasının ve hatta salgınının kaynağı kuğu, ördek, ördek ve kaz gibi su kuşlarıdır. Kuşlar bir yerden başka bir yere göç ettikçe kuş gribi daha yaygın hale geliyor. Bu hastalığın tehlikesi, onu kuşlardan sığır gibi diğer çiftlik hayvanlarına ve hatta insanlara bulaştırma yeteneğidir.
Neyse ki hastalığın hayvanlardan insanlara bulaşma oranı çok yüksek değil. Ve sadece hayvan dışkısı veya ağız salgılarıyla doğrudan temas edenler kuş gribine yakalanır. Hastalık ayrıca nadiren insandan insana bulaşır. Ve bu nedenle, dünyada şimdiye kadar çok yaygın olmamıştır. Virüs iki tipte bulunur: süper akut ve normal.Genellikle süper akut kuş gribi, enfekte olmuş tüm kuşları öldürür. Ancak yaygın virüs bazı durumlarda kuşları öldürmeyebilir.
İnsanlarda kuş gribi belirtileri
İnsanlarda hastalık 2 ila 17 gün arasında gizli kalabilir ve sonrasında semptomlar ortaya çıkar. Kuş gribinin belirtileri, insanlarda yaygın olarak görülen mevsimsel grip belirtilerine çok benzer. Ve en önemli belirtiler yüksek ateş ve bazı durumlarda nefes darlığıdır. Kuru öksürük, burun akıntısı, kemik ağrısı, kas ve eklem ağrısı, burun tıkanıklığı, baş dönmesi ve baş ağrısı, göğüs ağrısı, balgam ve bazı durumlarda mide-bağırsak sorunları bu hastalığın diğer belirtileridir. İnsanlarda hastalığın erken teşhisi, şüphelinin burun veya boğazdaki mukozanın test edilmesi veya göğüs taraması yapılması ile korunma ve hızlı tedavide etkili olabilir. Hastalığın zamanında teşhis edilmediği durumlarda ölüme yol açacaktır.
Kanatlılarda kuş gribi belirtileri
Adından da anlaşılacağı gibi ana hedef kümes hayvanları, özellikle evcil kuşlardır. Süper akut kuş gribinde, kuşa virüs bulaştıktan sonra genellikle spesifik bir semptom görülmez. Ve hastalık hızla kuşları öldürür. Bu nedenle, gereksiz kuş kaybı, ana semptomlardan biridir ve bu hastalığın içlerinde varlığını teşhis etmenin bir yoludur. Bu hastalığı önlemek ve kontrol altına almak için, herhangi bir evcil kuşun sebepsiz yere enfeksiyonu ve ölümünden sonra, enfekte kuşların bulunduğu yerden bir kilometre yarıçapa kadar olan diğer evcil kuşları öldürmek ve kuşu kesinlikle serbest bırakmaktan kaçınmak daha iyidir enfekte alan.
Kuş gribini önlemenin yolları
Göç eden kuşlara ek olarak, bazı durumlarda yabani kuşları avlamak, alıp satmak da hastalık bulaşmasının önemli bir nedenidir. Virüsün yayılmasını önlemek için yabani kuşları avlamaktan kesinlikle kaçınmak en iyisidir ve bu kuşların etini kullanmanız gerekiyorsa etlerini iyice pişirin. Çünkü kümes hayvanlarını pişirmek tüm patojenleri öldürür. Etleri temizlerken ve hazırlarken gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçınmak en iyisidir. Ve işi bitirdikten sonra ellerinizi su ve deterjanla dezenfekte edin. Kuş yumurtalarının da hastalık bulaşmasında etkili bir faktör olduğu bilinmektedir. Kuş gribi virüsüne yakalanmamak için kuşların yumurtalarını iyice pişmiş yemeyi unutmayın.
Bu hastalığı önlemenin bir yolu, taze kanatlı eti ve yumurta yemekten kaçınmaktır. Dondurucuda saklanan etlerin ve en az iki gün üretilmiş kuşların yumurtalarının tüketilmesi hastalığın önlenmesinde etkilidir. Kişisel hijyen ve öksürürken ve hapşırırken mendil veya eli burun ve ağzın önünde tutmak virüsün yayılmasını azaltır. Kuşlarla doğrudan temas halinde olanlar, kuşlarla her temastan sonra ellerini ve yüzlerini su ve deterjanla yıkamalıdır. Modern tıbbın mevsimsel gribi önlemek için bir aşı sağlayabildiğini bilmek güzel. Bu aşı ile yıllık aşılama, kuş gribinin önlenmesinde de etkilidir.
Kuş gribi tedavisi
Kuşlarda bu hastalığın tedavisi yoktur. Ve herhangi bir kuşa bu hastalık bulaşırsa, yalnızca önleyici tedbirler hastalığın daha fazla yayılmasını önleyebilir. Kuşlar öldükten sonra onları derin bir çukura gömmelisiniz. Ve cesetleri tamamen kireç ve toprakla örtün. İnsanlarda kuş gribi mutlaka ölüme yol açmaz. Ve genellikle antiviral ilaçlarla tedavi edilebilir. Hasta ayrıca iyi havalandırılmış bir odada karantinaya alınmalıdır. Ve diğer aile üyeleriyle iletişim kurmayın.
Yorumlar
Yorum Gönder