Tavuk Doğal Kuluçkası

 Tavuk Doğal Kuluçkası 

Kuluçka, kanatlı yetiştirme ve bakım döngüsünün önemli bir parçasıdır. Kümes hayvanları yetiştiriciliği, hem geleneksel olarak kırsal alanlarda hem de endüstriyel olarak kümes hayvanı çiftliklerinde yaygın olarak uygulanmaktadır. Günümüzde kuluçka makineleri, kırsal alanlarda bile sürüleri yetiştirmek için kullanılmaktadır. Bununla birlikte, hala doğal olarak farklı kuşları besleyenler var. 

Tavuğun doğal ve geleneksel kuluçka yöntemi nedir?


Tavuk kuluçka geleneksel olarak sadece yılın belirli zamanlarında mümkündür. Nisan, Mayıs, Eylül sonu ve sonbahar başı hava koşullarının tavukların doğal kuluçka için uygun olduğu dönemler arasındadır.

Doğal kuluçkada tavuk, döllenen yumurtaların üzerinde 3 hafta uyur ve onları civciv haline getirir. Her tavuk türü doğal kuluçka için kullanılamaz. Ayrıca kuluçka için uygun olan ırklar da öncelikle yumurtadan çıkarılmalıdır.




Doğal kuluçka için tavuğun önce gürk durumuna girmesi gerekir. Bu içgüdüsel davranışın bir sonucu olarak tavuk, yuvada uyumaya veya yumurtaların üzerinde uyumaya çok ilgi duyar. Annelik duygusu çok güçlenir ve korkak tavuk agresif tavırlı cesur bir tavuk olur. Tavuğun sesi de değişir.

Ancak tüm tavuk ırklarının  annelik içgüdüsü aynı değildir. Bazı ırklar her yıl gürk olur; Bazı ırklar her iki ila üç yılda bir olur; Bazı ırklar da asla takılmaz.

Bir tavuğun kuluçkadan çıkması öncelikle cinsine bağlıdır, ancak çeşitli faktörler tavuğu yumurtadan çıkmaya motive eder. Bu faktörlerin en önemlileri yem, iklim, ortam ışığı ve saklama koşullarıdır.

Hangi Cins Tavuklar Doğal Kuluçka için Uygundurlar?

Doğal kuluçka için öncelikle tavuğun cinsine, ardından görünümüne ve davranışına dikkat edilmelidir. Tavukları için mükemmel yetiştiriciler olan birkaç tavuk türü vardır. Bazı ırklar asla takılmaz. Doğal kuluçka için ideal olan en önemli ırklar yerli ve yerel ırklar, Lari, Kushin, Silk, Black Star, Brahmadır. Dominic, Minyatür, Plymouth Rock ve gibi diğer ırklar da iyi gelişir.

Gürk Olan her tavuk mutlaka kuluçka için uygun değildir. Bazı tavukların zayıf tüyleri ve kellikleri vardır, bazıları kuluçkanın ortasında yumurta bırakabilir. Yaşlı veya yeni yumurtlayan tavuklar; Bacak, uç ve و'da genetik kusuru olan tavuklar; Zayıf ve ince olan tavuklar; Semptomları olan, donuk ve hasta görünen tavuklar ile yumurtlayan tavuklar doğal kuluçka için hiç uygun değildir.

Çiftlik tavuklarınız yılda en az bir kez yumurtadan çıkma potansiyeli olan bir cins ise doğru tavuğu seçerek doğal olarak üremeye başlayabilirsiniz.




Tavukların doğal kuluçkalanması için gerekli önlemler


Belirtildiği gibi, tavukların doğal olarak kuluçkalanması ilkbahar başlarında, yaz sonlarında ve sonbahar başlarında daha olasıdır. Bazı tavuklar bu zamanlarda kendi kendilerine yumurtadan çıkarlar. Bazı tavuklar da yumurtadan çıkmaya hazırdır, ancak yumurtadan tamamen çıkmaları ve doğal kuluçka için kullanılabilmesi için adımlar atılması gerekir.

Tavukları krampa teşvik etmek ve kuluçka için uygun koşullar yaratmak için aşağıdaki adımları uygulayın.

  • Tavuk kümesinin etrafındaki ışığı kapatın.
  • Yumurtaları yuvanın içinden toplamayın ve hatta biraz daha yumurta ekleyin.
  • Tavuk yuvası ortamını rahatsız etmekten kaçının. Bu amaçla tavuk yuvasını diğer tavuk ve horozlardan uzak, tenha bir ortama taşımak daha iyidir.
  • Yuva ortamının sıcaklığı ve nemi ılımlı olmalıdır. Yuva ortamı çok sıcaksa, tavuk yuvayı terk eder ve sıcaklık stresi nedeniyle yerde uyuyabilir.
  • Tavuk kümesini samanla doldurun. Tavuk yuvasında saman kullanımı onun için çok etkilidir.
  • Buğday unu kullanarak biraz ekşi mayalı hamur hazırlayın ve bir hafta boyunca her sabah tavuklara yiyecekle birlikte biraz ekşi maya vererek yumurtadan çıkmalarını sağlayın.

Kuluçka için döllenmiş yumurta seçimi


İster doğal kuluçkada ister kuluçka makinesiyle yapay kuluçkada olsun, kullanıcı taze döllenmiş yumurta kullanmalıdır. Sürüdeki yumurtaları döllemek için tavuklarla birlikte yeterince horoz yetiştirilmelidir. Verimli sürülerde genellikle her 5 tavuk için sürüde bir horoz bırakılır. Sürüdeki her 10 tavuğa bir horoz düşerse, elde edilen döllenmiş yumurtalar muhtemelen çok fakir olacak ve kuluçka için faydalı olmayacaktır. Sürüdeki horoz sayısının fazla olması da horozlar arasında çekişmelere neden olur ve sürüde yamyamlığa neden olabilir. Bu nedenle tavuğun horoza oranı standart olmalıdır.

Döllenmiş yumurtalar, kuluçkadan önce belirli bir sıcaklık ve nemde saklanmalıdır. Döllenmiş yumurtaların saklama sıcaklığı 25 dereceden fazla ise sperm büyümeye başlar ve eksik büyür ve ölür. Döllenmiş yumurtalar 18 ila 20 derece arasında bir sıcaklıkta saklanabilir. Döllenmiş yumurta saklama ortamının nemi %40 ile %50 arasında olmalıdır.

Yukarıdaki bölümde tavuğu uyarmak için yuvasına biraz yumurta koyduğundan bahsetmiştik. Bunun için sıradan yumurtaları kullanmanızı ve kuluçkanın devamı için bu yumurtaları yerleştirmemenizi tavsiye ederim. Çiftlik tavuğunuz gerçekten yumurtadan çıktıktan sonra, büyüklüğüne bağlı olarak altına 9 ila 12 arasında taze döllenmiş yumurta koyabilirsiniz.

Döllenmiş yumurtaların 5 ila 6 güne kadar saklanabileceğine dikkat edilmelidir. Bu süreden sonra yumurtanın içindeki sperm çok zayıflar ve tam teşekküllü bir civciv olamaz. 

Tavuklar gürç olduktan sonra ve doğal kuluçka dönemi başladıktan sonra gerekli önlemler

Bazı tavuklar, kimsenin onları rahatsız etmemesi için gürç davranışını taklit edebilir. Bu tavuğu kuluçka için yanlış kullanırsanız, büyük olasılıkla döllenmiş yumurtaları bırakacak ve ölmelerine neden olacaktır. Tavuğunuz bir tavuğun davranışını taklit ediyorsa, onu bir ya da iki gün boyunca yapay bir yumurta ile test etmek, onun bir gürç tavuğu olduğundan emin olmak için en iyisidir.

Tavuğun gürç emin olduktan sonra doğal inkübasyon için tahta veya plastik bir kutu kullanın. Yuvanın içini samanla doldurun ve avucunuzla biraz daha derine inin. Doğru sayıda döllenmiş yumurtayı yuvaya koyun ve yumurtadan çıkan tavuğu yuvaya koyun. Yuvanın yeri diğer tavukların, horozların ve diğer hayvanların erişemeyeceği bir yerde olmalıdır. Çünkü taciz ve korku tavuğun kuluçkahaneden çıkmasına neden olur.

Tavuğun doğal kuluçka ortamı doğrudan ışıktan uzak olmalı ve yuvanın biraz karanlık olması daha iyidir. İnkübatör ortamının sıcaklığı ve nemi de ılımlı olmalıdır. Sıcak veya soğuk sıcaklıklar veya ıslak ve kuru, inkübasyon için hiç uygun değildir.




Tavuğu beslemek için yuvanın yanına biraz tahıl ve su koyun. Suluk, tavuğun hareketi nedeniyle döllenmiş yumurtaların üzerine su sıçramaması için yuvadan biraz uzakta olmalıdır.

Kuluçkanın yedinci ila onuncu gününde, spermi test edebilir ve tavuğun altından sperm içermeyen yumurtaları çıkarabilirsiniz. Yumurtadan çıktıktan sonra bu tür yumurtalar çürür.

Tavukların doğal kuluçka süresi ortalama 21 gün sürer. Bazen tavuklar 23. günde yumurtadan çıkabilir. Bu yüzden acele etmeyin ve tüm yumurtaların çatlamasına izin verin. Civcivlerin bir kısmı 23. günde doğmuşsa ve yumurtaların bir kısmı henüz yumurtadan çıkmamışsa, yumurtanın içindeki civciv muhtemelen ölmüştür ve yumurtadan çıkacağına dair bir umut yoktur. Günlük civcivler 24 ila 36 saat sonra tatlı su ile güçlendirilmelidir. Bu süre zarfında yiyeceğe ihtiyaç duymazlar ve sarı torba vücutları tarafından emilmelidir. 24-36 saat sonra tavuklar özel tavuk yemi ile beslenebilir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hint Horozu Cinsleri

Lohman tavuğu özellikleri

Yumurtanın küçük olmasına neden olan faktörler