Civcivlerde anüs çevresindeki tüylere dışkının yapışması ve hatta anüsün yapışması ve dışarı çıkması civcivlerin ilk günlerde karşılaştıkları yaygın problemlerdir. Bu sorun hem erkek hem de dişi civcivlerde görülür, ancak horozların etkilenme olasılığı daha yüksektir. Kuluçka sitesinden bu yazının devamında civcivlerde anal adezyonun komplikasyonu ve nasıl önlenip tedavi edilebileceği hakkında daha fazla konuşacağız.
Civcivlerde anevrizma yapışması ve kabızlık belirtileri
Bu komplikasyon sonucu ve anüsün yapışması nedeniyle Civcivlerde bağırsaklarında çok fazla dışkı birikir, ancak civcivlerin dışkılamada ciddi sorunları vardır. Sonuç olarak, civciv uyuşuk hale gelir ve iştahı bile azalır. Bu komplikasyonun bir başka belirtisi de tavuğun anüsünün dışarı çıkmasıdır. Ayrıca çene çevresindeki tüyler kirlidir ve dışkı civcivin sırtındaki tüylere yapışır. civcivlerde Dışkı yapışma sorunu bir an önce tedavi edilmelidir. Aksi takdirde, civcivler bağırsak enfeksiyonlarına yakalanacak ve sonunda ölecektir.
Civcivleri taşırken yetersiz sıcaklık ve nem koşulları
Civcivler çok yüksek sıcaklıklarda tutulduğunda ve ortamın nemi düşük olduğunda da Civcivlerin vücudu su kaybeder. Bu dehidrasyon sonucunda civciv bağırsaklarındaki dışkılar yüksek bir kıvama sahip olacak ve civcivler bunu dışarı atamayacaklardır. civciv bu koşullarda dışkısını atmayı başarsa bile anüsten çıktığı zaman dışkı hacminin fazla olması nedeniyle civciv sarkık gibi görünecek ve dışarı çıkacaktır. Ek olarak, bu durumdaki diğer civcivler, civcivin çıkıntılı anüsünü devirecek ve durumu ilgili civciv için daha da kötüleştirecektir.
İshal
civcivlerde kabızlığın bir başka nedeni de aşırı ishaldir. Çünkü bu şekilde vücuttan çok fazla su atılır ve bunun sonucunda civciv susuz kalır. Aşırı ishal ayrıca dışkının civcivin anüsü etrafındaki tüylere yapışmasına neden olur ve bu durum tavuğun anüsünün tıkanmasına neden olabilir. Yani yapışkan dışkı civciv kümesinin çıkışında bir süre sonra kurur ve hayvanın dışkısını bloke eder.
Soğuk havalar ve civcivlerin temel gıdalarının mantarlarla bulaşması da civcivlerde şiddetli ishale neden olan sebepler arasındadır. Nem eksikliği kuşun anüs çıkışındaki dışkıyı da kurutur ve bunun sonucunda kuş kabızlık çeker.
Beyaz ishal
Pulorum veya beya ishal hastalığı, civcivlerde anüs yapışmanın başka bir nedenidir. Hastalığın belirtileri arasında civcivlerin anüsünün beyazımsı veya yeşilimsi kahverengi yapışkan bir maddeyle kaplanması yer alır. Tabii ki, polurum hastalığı çok yaygın değildir.
Civcivlerde anüs yapışıklıklar nasıl tedavi edilir
Bu komplikasyonu tedavi etmek için mendil zeytinyağına batırılabilir ve bu mendil ile civciv anüsünü ve çevresini temizleyin. Bir sonraki adımda, civciv besleyiciye bir kaşık mısır yağı dökmek daha iyidir. Sonuç olarak civcivlerin bağırsakları yağlı ve kaygan hale gelir ve dışkı atımı daha kolay olur. Kuş kabızlığı sorununu çözmek için bazen civcivlere 2 veya 3 gün mısır yağı verilmesi gerektiğini unutmayın.
Civcivlerde anevrizma tıkanıklığına genellikle yaralar eşlik ettiği için bu bölgenin dezenfekte edilmesi en doğrusudur. Bu amaçla, enfeksiyonu önlemek için civciv anüsünü tetrasiklin merhem ile yağlayabilirsiniz.
Evde çare olarak, paydanın ilanı sırasında civcivleri beslemek için mısır unu ve yulaf ezmesi kullanılabilir. Probiyotik hayvan tozu kullanımı civcivlerde anüs yapışmanın etkilerini azaltmak için de kullanılabilirken, probiyotik toz ayrıca besin maddelerinin daha iyi emilmesine ve civcivlerin daha hızlı büyümesine yardımcı olur.
Civcivlerde anüs yapışıklıkları nasıl önlenir?
Bu hastalığı önlemenin en önemli yolu, tüm yetiştirme süreçlerinde yönetim
ve titizliğe uymaktır. Yani kuluçka döneminden itibaren sağlıklı ve hastalıksız
sürülerden spermatozoa elde edilmelidir. Tavukların nakli ve bakımı sırasında en
uygun sıcaklık ve nem koşulları sağlanmalıdır. Civcivleri beslerken mutlaka
taze ve temiz yem ve su kullanın.
İlk iki veya üç gün içerisinde civcivlere multivitamin ve antibiyotiklerin
yanı sıra tatlı su (litre suya 3 gram şeker) ekleyerek bu komplikasyonu
önleyebilirsiniz. Bu durumda civcivler anüs yapışıklıklara daha az maruz
kalacaklardır.
İlk iki hafta civcivlerin bakımına özen göstermelisiniz. Birçok çocuk civcivlerle
oynamak için onları takip eder ve istemeden onlara zarar verir. Civciv böyle
bir durumda strese girer ve bu faktör onun sorun çıkarmasına yol açabilir.
Anus yapışması, genellikle stresten kaynaklanan ancak çeşitli faktörlerden
de kaynaklanabilir. Bu sorunun en büyük nedeni, zayıf sindirilebilir
bileşenlerden kaynaklanmaktadır. Kötü sindirilen bileşenler, bağırsaktaki
sindirimin kalınlaşmasına veya daha yapışkan olmasına neden olur ve bu da onu
daha yapışkan hale getirir. Böylece kuşun arka anüsüne yapışır. Bu aynı zamanda
kuşun kendi sindirim enzimlerinin yemi parçalayacak miktarda üretilmemesi
gerçeğiyle de örtüşmektedir. Bu nedenle sorun genellikle 10 günlükken kendi
kendine düzelir. Bu, kuşların anüs büyümesi gerçeğiyle birlikte, kuşların en
yüksek üretimde kendi sindirim enzimlerini ürettikleri zaman civarındadır.
·
Anüs yapışması hakkında için
ek nedenler şunları içerebilir:
·
Nakliye ve yerleştirme
·
Aşırı sıcaklık veya soğuk
·
Yumurtanın içindeyken
sarısından katı gıdaya alışma
·
Gevşek dışkıya neden olan
koksidiyoz veya diğer parazit enfeksiyonları, kuşlar otluyorsa dolaylı bir
sorun olabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder