Tavuk Yumurtasının 10 önemli özelliği

 Tavuk Yumurtasının 10 önemli özelliği

Yumurta, "süper gıdalar" kategorisine dahil edilmesi gereken yiyeceklerden biridir. Yumurta, A vitamini ve E vitamini gibi vitamin ve mineraller açısından zengin olmasının yanı sıra protein açısından da zengin olduğu için sporcular için en uygun besinlerden biridir. Yumurtanın sayısız faydaları arasında göz sağlığına yardımcı olmak ve kalp hastalıklarını önlemek yer alır. Gerçek şu ki, tüm bu sağlıklı özelliklere sahip yiyecekler günümüz diyetinde çok nadirdir.

1. Besin açısından zengin

Tavuk yumurtası besleyici gıdalar grubuna aittir. Her bütün yumurta, bir hücreyi tavuğa dönüştürmek için gereken tüm besinleri içerir. Büyük bir haşlanmış yumurtada şunlar bulunur:

  • A Vitamini: 6. Günlük gereksinim;
  • Folik asit: 6. Günlük gerekli miktar;
  • B5 Vitamini: 7. Günlük gereksinim;
  • B vitamini 12.9: günlük gereksinim;
  • B2 Vitamini: 15. Günlük gereksinim;
  • Fosfor: 9. Günlük gereksinim;
  • Selenyum (güçlü bir antioksidan): Günlük ihtiyacın %22,2'si;
D vitamini, E vitamini, K vitamini, B6 vitamini, kalsiyum ve çinko yumurtanın diğer özellikleridir.
Yumurtaların özellikleri sayısızdır. Sonuç olarak, yumurta tam bir gıda olarak kabul edilir ve vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerinin neredeyse küçük bir miktarını içerir. Yerel veya omega-3 ile zenginleştirilmiş tavuk yumurtası daha fazla özelliğe sahiptir. Bu yumurtalar daha fazla omega-3 yağ asidi ve A ve E vitaminleri içerir.

Özet: Bütün yumurta, vücudun ihtiyaç duyduğu hemen hemen tüm elementlere sahip en besleyici gıdalardan biridir. Yerel yumurtalar veya omega-3 ile zenginleştirilmiş yumurtalar daha fazla besine sahiptir.

2. Yumurta kolesterolü yüksektir, ancak kan kolesterolü üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur.

Yumurtaların kolesterol açısından yüksek olduğu gerçeği doğrudur. Aslında, günde 300 mg kolesterol almamıza izin verilir ve her yumurtada yaklaşık 212 mg bulunur, bu da izin verilen kolesterol miktarının yarısından fazlasıdır. Ancak günlük diyetteki kolesterolün her zaman yüksek kan kolesterolüne neden olmadığını bilmek önemlidir.

Karaciğer günlük olarak çok miktarda kolesterol üretir. Günlük kolesterol alımınız arttığında, karaciğer vücuttaki kolesterol miktarını dengelemek için üretimini azaltır. Ancak her kişinin yumurta tüketimine verdiği tepki farklılık gösterebilir.

İnsanların %70'inde yumurta tüketmek kolesterollerini hiç yükseltmez. Kalan %30'luk kısımda ("hiper yanıt verenler" olarak adlandırılır) yumurtalar LDL'yi (kötü yağ) ve toplam kolesterolü hafifçe artırabilir.

Bununla birlikte, "ailesel hiperkolesterolemi" (doğumdan beri yüksek kan kolesterolü olan insanlarda en yaygın monogenik hastalık) veya apolipoprotein E geninin bir bozukluğu (vücutta kolesterol transferinde önemli bir rol oynar) gibi genetik bir bozukluğu olan kişiler. yumurta yemekten daha iyidir. Azaltın veya çıkarın.

Özet: Yumurtaların kolesterolü yüksektir, ancak yumurta yemek çoğu insan için zararsız olacak ve kan kolesterol düzeylerini etkilemeyecektir.




3. Yumurta HDL'yi (iyi kolesterol) yükseltir

HDL, Yüksek yoğunluklu lipoprotein anlamına gelir. Bu kolesterol genellikle iyi kolesterol olarak bilinir. HDL'si yüksek olan kişiler genellikle kalp hastalığı, felç ve diğer sağlık sorunları için risk altındadır. Artan HDL, yumurtaların özelliklerinden biridir. Bir çalışma, 6 hafta veya daha uzun süre günde iki yumurta yemenin kan HDL'sini %10 artıracağını buldu.

Özet: Düzenli olarak yumurta tüketimi vücuttaki iyi kolesterol seviyesini yükseltmeye yardımcı olur ve bu da birçok hastalık riskini azaltır.

4. Yumurta kolin açısından zengindir

Kolin çoğu insanın bilmediği bir besin maddesidir ancak kolin genellikle B grubu vitaminlerde bulunan çok önemli bir maddedir. Vücudumuz hücre zarlarını yapmak için kolin kullanır ve büyüme, doku yenilenmesi ve büyüme gibi diğer vücut fonksiyonlarının yanı sıra beyinde "sinyal moleküllerinin" (hücrelerdeki karmaşık bir iletişim ve mesajlaşma sisteminin parçası) üretiminde önemli bir rol oynar. bağışıklık..

Kolin eksikliğinin belirtileri çok ciddidir, ancak neyse ki böyle bir sorunun görülme sıklığı çok düşüktür. Mükemmel bir kolin kaynağı yumurtadır. Bir yumurta, bu hayati besin maddesinden 100 mg'dan fazla içerir.

Özet: Yumurtanın bir diğer özelliği de vücutta çok hayati ve gerekli olan kolin adı verilen bir besin maddesinin varlığıdır. Birçok insan bu değerli maddeden yeterince yararlanamaz, ancak yumurtalar kolin bakımından yüksektir.

5. Yumurta tüketimi, kalp hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkilidir
Yumurtanın özellikleri ve kalp hastalıklarının azaltılması


LDL kolesterol yaygın olarak "kötü kolesterol" olarak bilinir. Bazıları yüksek LDL seviyelerinin kalp hastalığı riskini artırdığına inanıyor. Ancak birçok kişi LDL'lerin yoğunluklarına göre farklı alt bölümlere ayrıldığını bilmiyor. Bu alt kümeler düşük, orta ve yüksek yoğunluklu olarak ayrılır.

Birçok çalışma, ağırlıklı olarak düşük ve orta kolesterolü olan kişilerin, yüksek kolesterolü olanlara göre kalp hastalığı için daha yüksek risk altında olduğunu göstermektedir. Araştırmalar gösteriyor ki yumurta bazı kişilerde LDL kolesterolü biraz yükseltse bile yoğunluktaki değişim düşükten orta seviyeye ve ortadan yükseğe doğru ilerliyor.

Özet: Yumurta tüketimi, LDL yoğunluğu modelini düşük veya orta kolesterolden (kötü bir tiptir) yüksek yoğunluklu LDL'ye değiştiriyor gibi görünüyor ve bu da kalp hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkilidir.

6. Yumurtadaki antioksidanlar göz sağlığına iyi gelir

Görme keskinliği de yaşla birlikte azalır. Bu durumu tedavi etmek için kullanılabilecek birkaç yiyecek vardır. Bu besinlerden ikisi, retinada depolanan güçlü antioksidanlar olan "Lutein" ve "Zeaksantin" olarak adlandırılır.




Araştırmalar, bu besinlerin doğru miktarda tüketilmesinin iki yaygın göz bozukluğunu, yani zayıf göz kasları riskini veya katarakt gelişimini azaltmada etkili olabileceğini göstermektedir. Yumurta sarısı bu antioksidanların her ikisinde de yüksektir.

Kontrollü bir deneyde, araştırmacılar, bir yumurta sarısının sadece üçte birinin günlük tüketiminin dört buçuk hafta boyunca kan lutein seviyelerini yüzde 28 ila 50 ve zeaksantin seviyelerini yüzde 114 ila 142 artırdığını buldular. Yumurtanın diğer özellikleri arasında göz sağlığına katkıda bulunan yüksek düzeyde A vitamini bulunur. A vitamini eksikliği dünyadaki en yaygın körlük nedenlerinden biridir.

Özet: Antioksidanlar lutein ve zeaksantin göz sağlığı için çok iyidir, göz kası ve katarakt zayıflığını önlemeye yardımcı olur. Yumurtalar bu antioksidanların çoğunu alabilir.

7. Yerel veya omega-3 ile zenginleştirilmiş yumurtalar trigliserit seviyelerini düşürür
Yerel veya güçlendirilmiş yumurtalarda yumurta özellikleri daha yüksektir


Bütün yumurtalar aynı değildir. Besin bileşimleri, diyete ve tavukların yetiştirilme şekline bağlı olarak değişir. Çiftlikte yerel olarak veya omega-3 takviyeli yemle üretilen yumurtalar, diğer yumurtalara göre daha yüksek omega-3 yağ asitlerine sahiptir. Omega-3 yağ asitleri, kalp problemleri için bir risk faktörü olan kan trigliserit düzeylerini düşürebilir.

Araştırmalar, omega-3 ile güçlendirilmiş yumurta yemenin kan trigliserit düzeylerini düşürmenin etkili bir yolu olduğunu gösteriyor. Bir deneyde, 21 gün boyunca haftada sadece 5 omega-3 ile güçlendirilmiş yumurta yemenin trigliseritleri %16 ila 18 oranında düşürdüğünü buldular.

Özet: Omega-3 veya yerel türü ile zenginleştirilmiş yumurtalar, omega-3 yağ asitleri bakımından yüksektir. Bu tür yumurtaları yemek, kan trigliserit düzeylerini düşürmenin etkili bir yoludur.

8. Gerekli miktarda amino asit içeren eksiksiz protein

İnsan vücudunun ana yapısı proteinden oluşur. Proteinler vücuttaki tüm doku ve moleküllerin yapısal ve fonksiyonel amaçlarla oluşturulmasında kilit rol oynarlar. Günlük diyetinizde yeterli protein almak çok önemlidir. Yeni araştırmalar, önerilen protein alımı miktarının herkes için yeterli olmayabileceğini gösteriyor.




Yumurtalar mükemmel bir protein kaynağıdır; Büyük bir yumurta 6 gram protein içerir ve vücudun ihtiyaç duyduğu tüm temel amino asitleri içerir. Yeterli protein almak kilo vermenize, kas kütlesini artırmanıza, kan basıncını düşürmenize ve kemik sağlığınıza yardımcı olur.

Özet: İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu yüksek düzeyde hayvansal protein ve esansiyel amino asitler yumurtanın özellikleri arasındadır.

9. Yumurta felç ve kalp hastalığı riskini azaltır

Onlarca yıldır yumurtaların özellikleri haksız yere hafife alındı. Yumurtalarda kolesterol bulunması nedeniyle kalp sağlığının tehlikeye girdiğine inanılıyordu. Son yıllarda, yumurta tüketimi ile artan kalp hastalığı riski arasındaki ilişkiyi incelemek için çok sayıda araştırma yapılmıştır.

263938 katılımcıyla yapılan 17 deneyin sonucu, yumurta tüketimi ile felç veya diğer kalp hastalıkları insidansı arasında bir ilişki olmadığıydı. Diğer çalışmalar da benzer sonuçlar bulmuştur. Bununla birlikte, diğer araştırmalar, yumurta yiyen diyabetli kişilerin kalp hastalığı için diğerlerine göre daha yüksek risk altında olabileceğini göstermektedir.

Ancak bu tür deneyler sadece istatistiksel popülasyonu belirleyebileceğinden, yumurta tüketiminin bu riski artırmadaki etkisi bilinmemektedir. Bu deneylerde yumurta tüketimi ile hastalık insidansı arasında bir ilişki kurulmamıştır. Tabii ki, çok fazla yumurta yiyen şeker hastalarının sağlıklarını daha az önemsemeleri mümkündür. Şeker hastaları için hala en iyi diyetlerden biri olan düşük karbonhidratlı bir diyette yumurta yemek, kalp hastalığı risk faktörlerini şiddetlendirir.

Özet: Yumurta tüketiminin kalp hastalığı riskinin etkisini inceleyen çalışmalarda herhangi bir ilişki bulunamamıştır. Bununla birlikte, bazı çalışmalar tip 2 diyabetli kişilerde yumurta tüketiminin diyabet geliştirme riskini artırdığını göstermiştir.

10. Yumurtanın doyurucu özelliği vardır ve kilo vermeye yardımcı olur.
Yumurtanın özellikleri tokluk hissi yaratır ve kilo vermeye yardımcı olur.


Yumurtalar tamamen doyurucudur. Yumurtalar protein bakımından yüksektir, bu yüzden en popüler tokluk gıdalardan biridir. Yumurtalar, tokluk hissine neden olan ve sonuç olarak daha az kalori tüketen yiyeceklerin "doygunluk indeksi"nde yüksek bir puana sahiptir.

30 kilolu kadın üzerinde yapılan bir araştırma, kahvaltıda çörek yerine yumurta yemenin 36 saat sonra tokluğu artırdığını ve kalori alımını azalttığını buldu. Başka bir deneyde, 8 hafta boyunca çörek yerine yumurta kullanmak, önemli kilo kaybıyla sonuçlandı.

Özet: Tokluk hissi yaratmak ve gün içinde kalori alımını azaltmak yumurtanın özelliklerinden biridir. Düzenli olarak yumurta tüketimi de kilo kaybına neden olabilir.

Fazla yumurta tüketiminin zararları 

İlk adımda, yumurtaların zararlarını belirlemek için yumurta duyarlılığı düşünülmelidir. Yumurtalar "8 Önemli Gıda" gıdalarından biridir. Bunlar, gıda alerjilerinin% 90'ını oluşturan sekiz yaygın gıdadır. Yumurtaya duyarlı ve hassas olan insanlar, yumurtaların çocukluktan olarak zararlarının farkındadır ve yumurta ve yumurta proteini gibi ürünlerini yemekten kaçınırlar, ancak bunların yaklaşık yüzde 50'si 5-7 yaşlarında alerjiktir. Yumurta hassasiyeti durumunda, yumurta proteininin dengeli tüketiminin genellikle yan etkisi yoktur. Bununla birlikte, çok fazla tüketmek şişkinliğe ve kabızlığa neden olabilir. 
 
1. Yumurta proteini hassasiyeti
Ulusal Sağlık Servisi (NHS) duyarlılığı "vücudun gıdaya veya çevredeki belirli bir maddeye olumsuz tepkisi" olarak tanımlar. Yumurta hassasiyeti değişir, ancak bu duyarlılığa sahip kişiler kovanlar veya egzama cilt reaksiyonları, kaşıntı, kızarıklık veya burun akıntısı gibi "konjonktival şişme" gibi yan etkiler yaşayabilir. Alerjinin şiddetine bağlı olarak, daha şiddetli vakalarda, kişi gastrointestinal problemler, kilo alımı, baş ağrısı ve bulantı, kusma ve baş dönmesi gibi bir dizi yan etki yaşayabilir. Yumurtalara alerjisi olan insanlar yumurta proteini yemekten kaçınmalıdır. 
 
2. Yumurta ve Salmonella proteini 
Bilinen yan etkiler nedeniyle "kayalık" tarzda çiğ yumurta yemek önerilmez. "Salmonella Bakterileri" nin neden olduğu gıda zehirlenmesi (çiğ yumurtalarda bulunur) ishal, ateş ve karın ağrısı gibi yan etkilere neden olabilir ve birkaç gün boyunca hastalanmanıza neden olabilir. Bununla birlikte, yumurta proteini 80 gibi pastörize yumurta proteininin yumurtaları ve tamamlayıcı tozları, tehlikeli bakterileri öldüren üretim süreçleri nedeniyle sağlıklı ve güvenlidir. 
 
3. Yumurta ve lesitin 
Yumurta proteini, yumurta sarısında bulunan yağlı bir madde olan lesitin içerir. Bir protein takviyesi olarak günde 10-30 gram lesitinin uygun şekilde tüketilmesi güvenlidir, ancak daha yüksek dozlar yukarıdaki gibi yan etkilere neden olabilir. Bu semptomların yumurtaların kendileri değil lesitin takviyelerinin kullanımı ile ilişkili olduğu gösterilmiş olsa da, yumurta duyarlılığı olan kişilerde ortaya çıkan semptomlara tam olarak benzerler. Erid yumurtalarına veya lesitine alerjiniz olup olmadığını bilmiyorsanız, doktorunuza danışmak en iyisidir. 
 
4. Yumurta ve kolesterol proteini 
Sağlık ajanslarına, doktorlara ve fitness profesyonellerine göre, haftada iki yumurta yiyen, kolesterolü yükselten bu eski hikaye bilim tarafından reddedildi. İspanya'daki Granada Üniversitesi'nde dokuz ülkeden katılımcı bulunan 2013 tarihli bir çalışma şu sonuca vardı: "İnsanların fiziksel aktivitesini göz önünde bulundurmadan, büyük miktarda yumurta yemek yetişkinlerde yüksek kolesterol ile ilgili değildir ve kardiyovasküler durumları daha kötü değildir." ". Bu nedenle, yumurta proteini takviyelerinin tüketilmesinin kolesterol seviyeleri üzerinde hiçbir etkisi olmadığı görülmektedir. 
 
5.Saf yumurta proteini 
Yumurta proteininin tadını çıkarmanın en ucuz, en kolay ve en özgür yollarından biri, ek olarak mevcut olan 80 yumurta proteinidir. Her 100 gram 80 gram tam protein içerir. Laktoz ve karbonhidrat içermeyen tam bir protein kaynağıdır. Yumurta proteininden yararlanmak, orta derecede protein almak ve kırık yumurta derisini temizlemek için uğraşmamak anlamına gelir! Servis başına yaklaşık 23, 500 g 80 yumurta proteini paketi.7 gram proteine sahiptir, bu da yaklaşık 4 orta boy yumurta anlamına gelir! 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hint Horozu Cinsleri

En kısa sürede civciv büyütme yöntemleri

Lohman tavuğu özellikleri