Sultan Tavuğu Özellikleri ve Bakımı
Sultan Tavuğu Özellikleri ve Bakımı
Dünyanın her bir tarafından değişik cinslerde ve türlerde tavuklar vardır ve yumurta üretimi veya et üretimi için üretilirler. Ancak bazı türler ve cinsler ise süs kuşları olarak bilir ve sadece güzellik amacıyla yetiştirilirler. Sultan Tavuğu da süs kuşları grubunda yer alır. Bu yazıda sizlere sultan tavuğu özellikleri ve bakımı hakkında bilgiler paylaşacağız.
Sultan tavuğu tarihçesi
Sultan tavuğu ve horozu, doğası gereği Türkiye'ye aittir ve geçmişte bu ülkenin aristokratları ve kralları tarafından kabul edilmiş, bu yüzden Sultan'ın tavuğu olarak anılmıştır. Onları genellikle beyaz olarak görmüşsünüzdür, ancak bazı türlerin nadiren görülen mavi ve siyah renkleri de bulunduğunu belirtmek ilginçtir.
Bu ırkın ilk ihracatı 1854 yılında Elizabeth Watts isimli bir kadının Türkiye'den İngiltere'ye götürülmesiyle başlar. Sultan tavuklarının ve horozlarının olağanüstü fiziksel ve davranışsal özellikleri popülaritesini artırmış ve zaman içinde tüccarlar tarafından çeşitli ülkelere ihraç edilmiş.bu Cins, 1867'de Amerikan Tavukçuluk Derneği tarafından tanındı.
Standart ve ufak olmak üzere iki türü mevcuttur, tek fark ağırlık olarak yani standart tür 2 ile 3 kg arasındadır, ufak türü ise 600 ile 700 g arasındadır. Bu nedenle, bu kuşu yetiştirecekseniz, standardına veya ufak olmasına dikkat ettiğinizden emin olun.
Sultan tavuğu fiziksel özellikleri
Bu cinsin en önemli özelliklerinden biri, üzerlerinde onlara özel bir güzellik kazandıran bir armanın bulunmasıdır. Ayrıca bacaklarında ve ayak parmaklarında çekiciliğini artıran dalgalı tüylerin büyümesini göreceksiniz. Ayrıca, popülerliklerini artıran uzun kuyrukları var.
İlk bakışta Sultan tavuğunu Polonya ırkı ile karıştırabilirsiniz, her ikisinin de arması olmasına rağmen, sultan olduklarından emin olmak için bacak tüyleri kullanılabilir. sultan tavuklarını ve horozlarını ayırt etmeye yardımcı olacak bir sonraki şey, diğer tavuk ve horozlardan daha güzel ve göz alıcı olan uzun ve dolgun kuyruklarıdır.
Sultan tavuğunun etli ibiği ve sakalı yoktur ve sadece tüylü bir arması vardır, ancak sultan horozunun tüylü bir armanın yanı sıra armasının altına gizlenmiş kısa bir tacı ve sakalı vardır.
Sultan tavuğu yetiştirmek için uygun alan
Türkiye genellikle soğuk ve ılıman bir iklime sahiptir ve bu cinse göre ağırlıklı olarak Türkiye'ye aittir, bu nedenle soğuk ve dağlık coğrafi ortamlarda iyi yetiştirileceği söylenebilir. Ancak sıcak ve kuru çöl bölgelerinde üremelerinde daha dikkatli olmak ve mümkünse kayıplarıyla karşılaşmamak için soğutma ve serinletme ekipmanları kullanmakta fayda var.
Çevreyi keşfedebilmeleri ve yiyecek bulabilmeleri için onları meralı yeşil bir alanda yetiştirmek daha iyidir. Bunları bir depoda veya kapalı bir salonda yetiştirmek istiyorsanız mutlaka yatak zemininin yumuşaklığına dikkat edin.
Sultan tavuklarının ve horozlarının bacaklarında ve ayak parmaklarında tüyler bulunur ve zorlu bir ortamda tutulurlarsa tüylerini kırabilir ve kanayabilirler. Bu nedenle, bu sorunu önlemek için yumuşak talaşlar kullandığınızdan emin olun.
Onları beslemek ve su vermek için suya ve yiyeceğe kolay erişimi olan uygun içme ve yeme kapları kullanın. Genellikle her 15 kuş için bir suluk ve bir yem kabı düşünülür.
Yorumlar
Yorum Gönder