Tavuklarda NewCastle (yalancı Veba) nedir ve nasıl tedavi edilir?

Tavuklarda NewCastle (yalancı Veba) nedir ve nasıl tedavi edilir?

Newcastle hastalığı veya genel tabiriyle yalancı veba tavuklarda, horozlarda veya civcivlerde çok sayıda ölüme neden olacak en önemli ve tehlikeli hastalıklardan biridir. Neyse ki bu hastalığın aşısı var ve sürüye doğru zamanda gerekli aşılar yapılırsa sürüye yayılmasını önleyecektir. Bu yazıda sizlere yalancı veba veya newcastle hastalığının ne olduğunu ve nasıl önlem alıp ve tedavi edileceğini anlatıyoruz.

Kanatlılarda Newcastle hastalığına neden olan faktörler

Newcastle virüsü, tavuk ve horoz hastalıkları dahil olmak üzere bir virüs ailesidir ve sürüleri üç farklı tipte enfekte edebilir: zayıf, orta ve güçlü, akut veya şiddetli tiplerde çok yüksek olacaktır.

Hastalık tavukları ve horozları enfekte etmenin yanı sıra hindi, ördek ve kaz gibi diğer kümes hayvanlarına, bıldırcınlara, sülünlere, güvercinlere ve hatta papağan gibi süs kuşlarına da yayılabilir. Bu nedenle, bu hastalığı çok ciddiye alın çünkü yabani kuşlardan sürünüze bulaşmaları mümkündür, bu nedenle gerekli aşıları belirlenen zamanda yaptırmanız şiddetle tavsiye edilir.

Bu hastalığın ilk olarak 1926'da Endonezya'nın Java adasında görülmesi ve 1927'de İngiltere'nin Newcastle limanında resmi olarak kayıt altına alınması nedeniyle bu şekilde adlandırılmıştır. Birleşik Krallık, hastalığın kökünü bulmak ve dünya çapında yayılmasını önlemek için büyük çaba sarf etti, ancak virüsün asıl kaynağı olan Endonezya fazla çaba göstermedi ve pandeminin dünya çapında yayılmasına neden oldu.

Aslında göçmen ve yabani kuşlar virüsü yanlarında taşıyarak dünyanın farklı bölgelerine yayarak yüksek kanatlı ölümlerine ve kayıplarına neden olurken kanatlı çiftçileri ve yetiştiricileri için büyük maddi kayıplara neden olmuştur. Neyse ki, bu viral hastalığın yayılmasını kontrol etmek ve önlemek için gerekli aşılar keşfedildi ve bugün sürünün yayılmasını ve toplu ölümünü önlemek için kullanılabilir.

Tavuklarda ve horozlarda Newcastle hastalığının belirtileri nelerdir?

Tavuk, horoz ve diğer üreyen kuşlardan oluşan sürünüzde aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaçını fark ederseniz, belirti gösteren kuşları derhal sağlıklı kuşlardan ayırın ve hastalığın tedavisi için ayrı olarak ve karantina altında tedavi edin. Sağlıklı kuşlara aktarmayın ve sürünüzde büyük kayıplara neden olmayın.

Belirtiler şunları içerir: Ağız açık solunum, nefes darlığı, hırıltılı solunum, öksürme ve hapşırma, sulu veya yeşil ishal, iştahsızlık ve kilo kaybı, titreme ve sarkık kanatlar ve izolasyon, yürüme ve ayakta durmada dengesizlik, akut vakalarda baş dönmesi bacakların felç olması ve boynun vücuda doğru bükülmesi ve… not edildi.

Kuşta hafif ila orta şiddette Newcastle hastalığı varsa veya hastalığın erken evrelerindeyse, gözlerde ve boğazda şişme, iştahsızlık, yumurta üretiminde azalma, yumurtanın şekil ve renginde değişiklik, sulu ve kuru olmadığını fark edebilir. jöle beyazı yumurta beyazı olan yumurtalarda Karantinaya alınması ve daha hızlı tedavi edilmesi gereken tavuklarda Newcastle hastalığını öğrenmek mümkündür.

Kanatlı hayvanlarda Newcastle hastalığı kesin olarak nasıl teşhis edilir?

Yukarıdaki belirtilere dikkat etmek hastalığın teşhis ve tedavisinde yardımcı olsa da bazı durumlarda belirtilerin diğer hastalıklara benzemesi nedeniyle yanlış teşhis konulabilmektedir, bu nedenle hastalığın doğru teşhisi için telef olmuş kuşların cesedi otopsisi yapılması gerekecektir.

Kuş gribi ve gıda zehirlenmesi benzer solunum, mide-bağırsak ve nörolojik semptomlara neden olacağından, veteriner hekimler MDT, ICP, IVP, HI gibi yöntemleri kullanabilir veya kanatlı hayvanlarda Newcastle hastalığını kesin olarak teşhis etmek ve daha fazla sürü ölümünü önlemek için moleküler yöntemler kullanırlar.

Tavuklarda ve horozlarda Newcastle önleme ve kontrol yöntemleri

Yazının başında da belirttiğimiz gibi bu hastalıktan korunmanın ve kontrol altına almanın en iyi yolu güvenilir bir veteriner kontrolünde ve düzenli aralıklarla yapılması gereken tavuk aşılarının yapılmasıdır.

Ayrıca karga, serçe vb. yabani kuşlar bu durumda bulaşma ihtimali yüksek olduğundan yenmemeli veya yenmemeli ve diyetlerinde mümkün olduğunca sağlıklı su ve yem kullanılmalı ve yemelidir.Sulukları düzenli olarak durulayın. deterjan ile.

Salonun temizlenmesi ve atık birikmesinin önlenmesi, ayrıca atıkları emmek için talaş veya yumuşak saman kullanılması, Newcastle ve koksidiyoz gibi diğer hastalıkların önlenmesi ve kontrolünde etkili olacak önemli faktörlerdir.

Hasta kuşları gözlemlemek, izole etmek ve karantinaya almak ayrıca virüsün gelişmesini engelleyecek ve sürünün daha sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır, bu nedenle sürünüzü günde birkaç saat izlediğinizden emin olun ve hasta kuşları hızlı bir şekilde tespit edin ve karantinaya alın.

Newcastle hastalığı olan tavuk ve horozların tedavisi

Bu hastalığın henüz spesifik bir tedavisi bulunmamakla birlikte, doğru beslenme, yeterli su ve multivitamin verilmesi, antibiyotik ve diğer ilaçların veteriner kontrolünde kullanılması ile bu hastalık bir nebze olsun tedavi edilebilmektedir. Ancak tavuklar ve horozlar Newcastle hastalığına ciddi şekilde bulaşırsa ve felç gibi nörolojik semptomlar varsa, tedavileri daha zor olacaktır.



Virüsü bir kuştan diğerine aktarma yöntemleri

Virüsün bulaşma yöntemlerini bilerek kuşların hastalanmasını kolayca önleyebilir ve sürünün sağlık düzeyini önemli ölçüde artırabilirsiniz. Genel olarak, aşağıdaki yöntemler virüsü bulaştırır.

  • Kirli hava ve kuşların solunumu yoluyla bulaşma
  • Kirlenmiş su ve tahılın beslenmesi yoluyla bulaşma
  • Yabani kuşlarla yemek yemek
  • Su ve yiyecek kaplarını yıkamamak 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hint Horozu Cinsleri

Lohman tavuğu özellikleri

Yumurtanın küçük olmasına neden olan faktörler