Tavuklarda felç olma nedenleri

Tavuklarda felç olma nedenleri

Hastalık, ortam koşulları, vitamin ve mineral eksiklikleri, genetik gibi birçok faktör tavuk ve civcivin bacağının eğilmesine neden olur. Çoğu durumda tavuk felci tedavi edilemez, bu nedenle en iyi yol faktörleri belirlemek ve bunları önlemektir. Tavukları ve horozları veya açık bacaklı veya felçli tavukları görmek gerçekten üzücü. Bu yazıda sizlere tavuklarda felç olma nedenlerinden ve önlemlerinden bahsedeceğiz.



Tavuklarda felç olmanın nedenleri nelerdir?

 Felç olan tavuklar hareket edemez veya kendi ayakları üzerinde duramazlar. Bu nedenle çoğu insan ilk bakışta felci ayak kemikleriyle ilişkilendirir. Ancak tavuk felci sadece iskelet sistemi ve bacak kemikleri ile ilgili değildir. Kanatlı hayvanlarda hareket sorunları da nöromüsküler bozukluklarla ilişkilidir. Etli ve ağır ırklar hareket problemlerine daha yatkındır.

Tavukların motor organlarının çeşitli hastalıkları hedeflenir. Bunlara mikoplazma enfeksiyonu, enfeksiyöz sinovit ve tavşan eklemi genişlemesi dahildir.

Mikoplazma hastalığı eklemlerde ve tendon kılıflarında salgılara neden olur. Soğuk mevsimde, özellikle yatak ıslakken tavşan ekleminin şişmesi daha şiddetlidir.

Kuluçka sürecinde felç geçirmek

Uygun olmayan kuluçka makineler veye doğru sıcaklık ve nem koşulları olmadığı zamanlar civcivler felç geçirebilir. Dolayısıyla doğru kullanım ve makine şart.

Ayak tabanı sorunlar

Bir tavuk veya civciv felç olduğunda, önce ayak tabanlarını inceleyin. Tavuğun tabanı yaralanır veya ağrırsa, kuş ayağını yukarıda tutar ve fazla hareket etmemeye çalışır. Tavuk tabanı apsesine yaralı tavuk ayağının yatakla teması neden olur. Çoğu kanatlı çiftliğinde apse ve plantar fasiite yol açan zararlı bakteriler bulunur.

Staphylococcus, Pseudomonas ve Escherichia coli bu bakterilerden bazılarıdır. Bu fırsatçı bakteriler, ayak derisindeki çizikler veya kesikler yoluyla vücuda girerek ayak tabanlarında enfeksiyona neden olur. Bu enfeksiyonun belirtileri apse benzeri şişlik ve siyahlık şeklinde olabilir. Şişlikten peynir akıntısı veya irin de gelebilir. Elbette şişlik sert bir kitle de olabilir veya küçük kırmızı yaralar olarak görünebilir.

Bacaklardan birinin tabanında apse olursa, kuş sağlıklı bacağa daha fazla baskı uygular ve bu da kuşun eklemlerinin aşınmasına ve sağlıklı bacağa zarar vermesine neden olur. Tavuk apsesi bir veteriner tarafından ameliyat edilmeli ve ardından kapatılıp dezenfekte edilmelidir.

Marek hastalığı

Bu bulaşıcı hastalık tavuk felcinin başka bir nedenidir. Enfekte olan tavuk ilk önce yürürken dengesini kaybeder. Bacakları da asimetrik olarak, biri arkada diğeri öne doğru gerilir. Kanatların sarkması ve başın ve boynun aşağıda tutulması bu hastalığın diğer belirtileridir. Marek hastalığı önlenebilir ve ilgili aşılarla tavuklarda aşılanabilir.

Newcastle hastalığı, grip gibi kümes hayvanlarının sinir sistemini etkileyen diğer hastalıklar ve ayrıca kümes hayvanlarının motor organlarının felce neden olur.

Taban için yanlış malzemelerin kullanılması

Yatak ayrıca hareket problemlerine ve hatta tavuk budu felcine neden olur. Kanatlı bacakları sürekli altlık ile temas halindedir. Altlık kaygan, ıslak, sert veya keskin ise, tavuk hareket etmekte zorlanacaktır. Çam talaşı kullanımı tavukları beslemek için çok uygundur. Bu tip yatak veya saman tavuklar için de kullanılabilir.

Tavuklar su içerken ıslanır, bu da altlığın nemini artırır. Depolama zemininin nemi %70'in üzerine çıkarsa, kümes hayvanlarında tavşan eklemi yanıkları ve göğüste su toplaması gibi sorunlar yoğunlaşacaktır. Yatağın nemini artırmak aynı zamanda solunum problemlerini ve bulaşıcı hastalık riskini de arttırır ve yatağın neminin artması sonucunda salonda daha fazla amonyak gazı üretilir.

Kemik erimesi

Osteoporoz ve vitamin ve mineral eksikliği tavuk felcinin bir başka nedenidir. A vitamini, D vitamini, B vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor kanatlıların kemikleşmesinde önemli rol oynar. Bu maddelerin eksikliği tavuklarda hareket problemlerine ve felçlere neden olur.

Örneğin, A vitamini ve D vitamini eksiklikleri, kemik erimesine ve ayak parmaklarının bükülmesine neden olur. Bu iki vitaminin eksikliği sonucunda tavuk bacakları açılır ve kuş ayakta duramaz ve ayakları üzerinde hareket edemez.

Not: Tavuk budu yatak malzemesinden dolayı aralıklı ve açılmışsa, açık tavuk budu sorunu splintleme ile çözülebilir.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hint Horozu Cinsleri

En kısa sürede civciv büyütme yöntemleri

Lohman tavuğu özellikleri