kuluçka makinesi kabini ile yumurta kabuğunda bulunan sıcaklık farkı

kuluçka makinesi kabini ile yumurta kabuğunda bulunan sıcaklık farkı

Kuluçka sürecinde nem, sıcaklık, havalandırma ve çevirme bu sürecin doğru ilerlemesinin 4 önemli faktörüdür ve bu yazıda sizlere bu 4 faktörden biri olan sıcaklık hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışıcağız ki bu bilgiler sayesinde kuluçka verimliliğinizi etkili derecede arttıracağınıza emin olun.

Genel olarak yerli kümes hayvanları kuluçkasında, özelliklede hindide sıcaklığı kuluçka makinesinde 37.5 ila 37.8 derecede ayarlarız ve makinenin içinde ne olup bittiğini önemsemeden sadece ekranda görünen ve sensörden okunan sıcaklık oranını görürüz ve çıkım sürecine kadar sıcaklığı 37.5 derece tutmaya çalışırız.

Nem, sıcaklık, çevirme, havalandırma, döllü yumurta, doğru sesör ve diğer şeylere dikkat etmenize rağmen yinede beklediğinizden daha az bir çıkım elde ettiğinizi görebilirsiniz. Bu konuyu detaylı olarak incelememiz gerekir.

Kuluçka sürecinde kaç çeşit sıcaklık vardır?

Kuluçka makinesinin içinde 2 tür sıcaklık vardır. Birincisi sensör tarafından okunan sıcaklık ve ikincisi ise makinenin içinde ve daha doğrusu yumurtanın kendinde olan gerçek sıcaklık. Bu sıcaklık makinenin içinde çalışan özel ısıtıcılar sayesinde üretilir. Sensörle okunan sıcaklık makinenin içindeki kapsamlı sıcaklıktır. İkinci sıcaklık ise yumurtanın kabuğunun üzerinde bulunan sıcaklıktır ki bu sıcaklık yumurtanın içindeki civcivin hayati aktivitelerinden üretilen sıcaklıktır.

Kuluçka makinesinin içindeki sıcaklık nasıl ölçlür?

Yukarıda anlattığımız makinenin içindeki kapsamlı sıcaklık sensör yardımıyla ölçülür ki kuluça makinesinin üzerinde bulunan ekran sayesinde rahatlıkla her zaman görünmektedir. Kapsamlı sıcaklık çıkım gününe kadar genelde 37.5 ila 37.8 arasında ayarlanır ancak yazının devamında bu sıcaklığın doğru olamdığını göstereceğiz. Eğer daha fazla çıkım elde etmek istiyorsanız özelliklede hindi, kaz vbn iri yumurtalar kullanıyorsanız gelişim sürecinde olan sıcaklığı biraz düşürmeniz gerekir. Bunun nasıl gerçekleştiğini anlatacağız.

Yumurtanın kabuğundaki sıcaklık nasıl ölçülür?

Anlattığımız gibi yumurtanın içinde bulunan sıcaklık kabuğun 1mm lik bir mesfeden ölçülebilir. Ancak bunu ölçmek için özel sensörler kullanılması gerekir; çünkü her hangi bir sensör bu sıcaklığı ölçemez. Genel olarak bu tür sıcaklıkları ölçebilmek için temazsız Lazer IR sensörleri kullanmanız gerekir. Yumurtanın büyüklüğü her nekadar büyükse etrafına yayılan sıcaklık okadar çoktur demek. Bu sıcaklık yumurtadaki civcivin metabolismasından üretilen sıcaklıktır.

Makinenin sıcaklığı çıkım oranına olan etkisi nedir?

Eğer kuluçka işlemini yapan ve bu konuda tecrübeniz varsa mutlaka civcivin yumurtanın içinde çıkmadan ölmesini görmüşsünüzdür. Gelişen ve çıkım sürecine kadar yaşayan bir civciv son yumurtadan çıkacağı son günlerde ölmüş. Buna neden olan mutlaka bir sorun vardır. Bunun nedeni ne sensörden kaynaklanan problemlerdir ne de yumurtanın kalitesi ile alakalı olan bir konudur. Belki bu sorun makinenin içindeki sıcaklık ve yumurtanın kendi sıcaklığı arasındaki farktır. Civciv yumurtanın içinde geliştiğinde normal olarak sıcaklık üretir vea bu sıcaklık mutlaka makineden çıkması gerekir. Eğer böyle olmazsa sıcaklık artar ve civcivin yüksek ateş ve konvülsiyon geçirmesine ve sonuç olarak ölmesine neden olur.

Kuluçka makinesi sıcaklığını nasıl yumurta sıcaklığıyla eşit yapabiliriz?

Bunu yapmak için ilk önce makinenin içindeki sıcaklığı daha sonra yumurtanın sıcaklığını ölçmemiz gerekir. Doğal olarak makinenin sıcaklığı sensör yardımıyla ölçülür.

Yumurtanın sıcaklığını ölçmek için de ilk önce makinenin nem ve sıcaklığını arttırmak gerekir ve daha sonra makinenin kapağını açarak temassız sensörle yumurtaların sıcaklığını ölçmek lazım. Bir kaç yumurtanın sıcaklığını ölçtükten sonra ortalama sıcaklığın ne kadar olduğunu öğrenmiş oluruz. Daha sonra makine sıcaklığı ve yumurta sıcaklığı farkını elde etmek lazım. Eğer aralarında fark varsa havalandrıma kapağını açarak ve havalandırma fanlarını çalıştırarak sıcaklığı düşürüp yumurtanın sıcaklığını ayarlamış oluruz.  

https://altin-kulucka.com/blog/kuluckalik-yumurtalarin-isi-uretimi/

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hint Horozu Cinsleri

Lohman tavuğu özellikleri

Yumurtanın küçük olmasına neden olan faktörler