bıldırcın yumurtası gibi küçük yumurtaların kuluçkasında çıkım randımanı neden yüksek olur?

 bıldırcın yumurtası gibi küçük yumurtaların kuluçkasında çıkım randımanı neden yüksek olur?

Eğer şimdiye kadar küçük boy yumurtalardan çıkım elde etme deneyiminiz olduysa Örneğin keklik veya bıldırcın yumurtalarından çıkım elde ettiyseniz diğer büyük boy yumurtalara göre daha çok çıkım oranı olduğunu görmüşsünüzdür. Küçük yumurtaların yüksek çıkım oranı olmasınını birçok nedenleri vardır ki en önemlisi yumurtaların metabolik ısısıdır ki hepsini bu yazıda sizlere anlatmaya çalışacağız.

Küçük boy yumurtaların ince kabukları vardır

Doğal olarak yumurta her ne kadar küçükse kabuğu bir okadar incedir ve bu faktör çıkım sürecinde yumurtanın kabuğunun yumuşak olmasına ve civcivin yumurtadan daha kolay çıkmasına yardımcı olur.

Daha düşük metabolik sıcaklığı vardır

Civcivler her ne kadat büyükse daha çok metabolik ısı üretirler ki eğer bu sıcaklık doğru bir şekilde kontrol edilmezse civcivin yüksek ateş geçirmesine ve ölmesine neden olur. Bu nedenle ördek, kaz ve büyük boy yumurtalarda nem kalmaları ve metabolik ısılarının düşmesi için üzerlerine su püskürtülür.

Örneğin bıldırcın ve keklik civcivleri kaz, hindi ve benzeri büyük civcivlerden daha az metabolik ısı üretirler. Hatta eğer makinenin havalandırma sistemi bile çok dikkatli çalışmazsa yine de ciddi sorun oluşturmaz. Ancak bu konu büyük boy yumurtalar için doğru değildir ve metabolik ısılarının kontrol edilmeleri çok doğru şekilde yapılmalıdır.

Küçük boy yumurtalarda döl kalitesi daha iyidir

Küçük boy kuşlar büyük kuşlara göre daha çok hareket ettikleri ve daha enerjik oldukları için döl kalitelerinde doğrudan etki yaratır ve döllenme oranları çok daha yüksek olur. Ayrıca sıcak havalar bile küçük boy kuşlarda çok fazla etki oluşturmaz ve hatta sıcak havalar onların daha iyi çifteşmelerini sağlar.

Ancak hindi gibi büyük boy kuşlarda havalar sıcak olduğunda çiftleşmeye pek ilgi göstermezler ve genelde baharın ilk aylarında ve son baharın ilk aylarında çiftleşmeye başlarlar. Hatta bazı ülkelerde döllü yumurta üretmek için mecburen yapay olarak sperm aktarımı yapılır. Ayriyeten ördek ve kaz gibi kuşlarda çiftleşmelerini sağlayabilmek için su havuzlarına gerek vardır.


Büyük boy yumurtalar daha çok oksijene ihtiyaç duyar

Civcivler hernekadar büyükse daha çok oksijen tüketirler. Bu nedenle büyük boy yumurtalardan çıkım elde etmek için makinenin havalandırma sisteminin daha güçlü çalışmasını ve hava vanalarını açmanız gerekir. Bazı amatör ve yeni başlayanlar küçük ve büyük boy yumurtaları aynı koşullarda kuluçka yaparlar ve başarılı çıkım elde etmek isterler. Ancak bu konuyu dikkate almanız gerekecektir ki benzeri sorunlar karşınıza çıkmasın.

Son:

Keklik ve Bıldırcın gibi kuşlarda yüksek çıkım oranına şahit oluyoruz ve bunun önemli nedenlerinden biri ise metabolik sıcaklıktır ve küçük boy yumurtalarda daha düşük metabolik sıcaklık olduğu için daha çok sayıda çıkım sağlanır. Fakat büyük boy yumurtalarda metabolik ısısının yüksek olduğu için civcivler yüksek ateşe maruz kalıp ölürler. Bunu önleyebilmek için de yumurtaların üzerine su püskürtmeniz gerekecektir.

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hint Horozu Cinsleri

Lohman tavuğu özellikleri

Yumurtanın küçük olmasına neden olan faktörler