CO2 miktarı kuluçka çıkım oranında ne kadar etkilidir?

 CO2 miktarı kuluçka çıkım oranında ne kadar etkilidir?

Kuluçka sürecinin sonunda genelde civcivler son günlerde yumurtadan çıkamıyor ve saatler içerisinde telef oluyorlar. Çoğu insan, civcivlerin yeterince oksijen alamadıkları için öldüklerine inanıyor ve çıkım sürecinde kuluçka makinesinin hava vanasını tamamen açıp civcivlere oksijen yetişmesini sağlamak isterler. Ancak bu tamamen yanlış bir düşünce ve yöntemdir ve yeterince CO2 gazı olmasının önemli olduğunu bilmek gerekir.

Bu yazıda sizlere CO2 miktar kuluçka çıkım oranında ne kadar etkili oluğunu detaylı olarak anlatacağız.

CO2 gazının olması çıkım sürecinde neden etkilidir? 

Ekibimiz tarafından yapılan araştırmalarda CO2 gazının olması civcivlerin sağlıklı olarak yumurtadan çıkmaları için önemli olduğu sonuçlandı. Genel olarak CO2 gazının yüksek oranda veya düşük oranda olması her şekilde civcivin yumurtadan çıkmadan önce telef olmasına neden olur.

Bu nedenle kuluçka makinesinin havalandırma vanasını doğru şekilde ayarlanmasına ve CO2 miktarının doğru oranda bulunmasına dikkat etmek gerekir. Yumurtanın etrafında bulunması gereken CO2 oranı yaklaşık 6000 PPM dir. Bu durumda civcivlerin yumurtadan çıkma isteği başlar ve etraflarındaki hava kesesini yırtıp ve daha sonra kendilerine hava yolu açmak için kabuğu kırmaya başlayacaklardır.

CO2 için uygun miktar ve ayarlama yöntemi

Anlattığımız gibi CO2 oranın fazla düşük veya aşırı çok olması civcivlerin çıkım için zararlı olacaktır. Ancak eğer Doğru ayarlamanın nasıl olması gerektiğini ve ne kadar olması gerektiğini öğrenirsek hiç bir sorunla karşılaşmayız.

Özellikle çıkım sürecinde Kuluçka makinesinin içerisinde CO2 oranı 4000 ila 8000 PPM olması lazım ve uygun oran ise 6000 PPM dir ki bu oran tüm süreç için sabitlenmelidir. CO2 oranını ölçebilmek için CO2 sensörleri kullanabilirsiniz. Veya CO2 ölçüm cihazları da kullanılabilir. Diğer şekilde defalarca kuluçka denemesi yardımıyla hava vanalarının ne kadar açık veya kapalı olması gerektiğini öğrenebilirsiniz ve ayarlamayı tecrübe yoluyla öğrenebilirsiniz. bu yöntemin ne kadar doğru olduğunu bilmek için de her ayarlamadan sonra çıkım oranını belirlemektir. Eğer çıkım oranı yüksekse doğru ayarlama yapmışsınız demektir.

Sıcaklık ve nem ayarları çok dikkatli ve doğru bir şekilde kontrol edilmelidir. Kuluçka makinesinin bulunduğu ortamda havalandırmayı sağlayabilmek için havalandırma fanları kullanabilirsiniz. Duman borusu olmayan ısıtıcı sistemleri CO2 oranının ciddi derecede yükselmesine neden olur.

Hatta şehirin büyük veya küçük olması CO2 oranın yüksek veya düşük olmasında etkilidr ve ayarlamaların bölgeye göre yapılması gerektiğini de unutmayınız.

CO2 miktarı ayarlaması nasıl yapılmalıdır?

En yüksek çıkım oranını elde etmek için havalandırma vanasını C02 oranını 6000 PPM civarında tutmak için ayarlamalısınız. Bunu yapmak için de aşağıdaki işlemleri yapmanız gerekir:

1.en iyi durumda çıkım sürecinde havalandırma vanasını yarım açık şekilde tutun ve ortamın havalandırma sistemini açıp ve makineyi ful yumurta kapasitesinde kullanın.

2. Çıkım sürecinde vanayı biraz kapatıp sadece 3 te bir miktarını açık tutun. Örneğin eğer 168lik bir makine kullanıyorsanız ilk önce makineye 168 adet yumurta yerleştirip ve daha sonra çıkım sürecinde havalandırma vanalarını 10 da bir kısmını açık tutun. Bu yeterli olacaktır. Ya eğer 1008 lik bir makine kullanıyorsanız makineyi yumurtayla fulledikten sonra ve ortamın havalandırma sistemini açtıktan sonra vanayı onda bir bölümünü açık tutmanız yeterli olacaktır.

3.Eğer ayarlamayı ölçümsüz şekilde yapmak istiyorsanız bir çok kuluçka deneyiminden sonra vananın ve ayarlamaların nasıl olması gerektiğini de deneyim yoluyla öğrenebilirsiniz.

Bu yazıda, kuluçka döneminde, özellikle bu dönemde karbondioksitin önemi tartışıldı ve cihaz kabini içi için uygun CO2 miktarını ve nasıl ölçüleceğini ve yöntemlerini öğrendiniz.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hint Horozu Cinsleri

Lohman tavuğu özellikleri

Yumurtanın küçük olmasına neden olan faktörler