Tavuklarda Kanibalizm Hastalığı

 Tavuklarda Kanibalizm Hastalığı 

Kanibalizm, kümes hayvanları arasında, özellikle yumurtlayan tavuklarda en yaygın hastalıklardan biridir. Bu hastalık, kuşun birbirini yemeye başlamasına neden olur. Bu anormallik, kuşların vücudunun farklı bölgelerini veya diğer kuşları gagalamaya başladığı bir dizi eksiklikten kaynaklanır.




Yamyamlık kümes hayvanları arasında, özellikle yumurtlayan tavuklar arasında hızla gelişebilir. Mineralizm, bir kuşun sağlığını ciddi şekilde tehdit edebilir ve zamanında tedavi ve önleme uygulanmazsa yetiştirici büyük zarar görür.

Kanibalizm Hastalığı Nedenleri 

Tavuklarda ve diğer kümes hayvanlarında birçok çevresel faktör bu hastalığa neden olur ve diğer hastalıkların önünü açabilir. Her durumda, bu hastalık derhal teşhis edilmeli ve tedavi edilmelidir, aksi takdirde tüm sürünün sağlığını tehlikeye atacaktır.

Kanibalizm hastalığının viral bir kaynağı yoktur ve aslında kuşlar arasında birbirlerine gagalamalarına ve yaraları açmalarına neden olan agresif bir alışkanlık ve davranıştır.

Bu hastalığın kuşlar arasında en önemli nedenleri şunlardır:

  • Yüksek ışık: Uzun süre yüksek yoğunluklu ışık kuşu agresif hale getirir.
  • Tek tip besleme: Sabit ve sınırlı bir diyet, kuşta bazı minerallerin eksikliğine neden olabilir.
  • Aşırı sıcaklık: Sıcak hava da kuşların kendi kendine yeme ve yamyamlık hastalığında etkili faktörlerden biridir.
  • Kuş için yüksek yoğunluk ve yer olmaması: Çok sayıda kuş tek bir yerde tutulursa ve dolaşım için yeterli alan yoksa, birbirlerine gagalamaya başlarlar.
  • Stres ve korku: Bir kuş endişelendiğinde, daha agresif hale gelir ve diğer kuşlarla savaşmaya ve yaralamaya başlayabilir.
  • Klima eksikliği: Balistik mineral hastalığını önlemek için klima çok önemlidir.
  • Hijyenik maddelere uyulmaması: Hijyenik maddelere uyulmaması kuş yetiştiriciliğinin gerekliliklerinden biridir ve buna dikkat edilmemesi birçok hastalığın olasılığını iki katına çıkarır.
  • Yeterli yiyecek ve içecek eksikliği: Kuşlar aynı ortamda yiyecek için rekabet ediyor gibi hissederler ve yeterli yiyecek ve su yoksa, yan etkilerinden biri mineralizasyon olan kümes hayvanları arasında bir çatışmaya neden olabilir.
  • Kuş uzun süre aç kalır: Yeterli yiyecek yoksa kuşlar birbirlerini yemeye ve yemeye başlarlar.
  • Yavaş büyüyen kuşlar: Bazı kuşlar diğer türlerden daha geç büyür ve vücut tüyleri daha sonra çıkar. Bu, kuşun vücudunu kanamaya karşı daha savunmasız hale getirir.
  • Farklı türleri ve ırkları bir arada tutmak: Birçok cinste, görünüşteki farklılıklar, kuşu meraklı olmaya ve aşırı yemeye teşvik edebilir ki bu, mineral balsamı hastalığının yan etkilerinden biridir.

Kanibalizm Belirtileri 

Kendi kendine yeme ve yamyamlık bozukluğu olan bir kuş, kendi başına veya diğer kuşlarda zirve yaptığı farklı durumlara sahiptir. Hastalık her yaşta ve herhangi bir kuş için ortaya çıkabilir. Gelin bu hastalığın vakalarını birlikte inceleyelim:

Tırnakları ve ayak parmaklarını uçurdu:

Çivi ve ayak parmağı sıkışması, civcivin ayak tırnaklarını ve diğer civcivleri eğmeye başladığı tavuklarda daha yaygındır. Bu, tavuk daha yüksek bir seviyede yerken ve tavuğun ona erişimi olmadığında olur.

Yemek için:

Kanalizmin bir başka belirtisi de kuşlarda tüylerin yenmesidir. Kuşun tüylerinde bulunan dış parazitler, kuşun o bölgede kaşınmasına neden olur.

Sonuç olarak, kuş vücudunu yaralar ve kendisinde ve diğer kuşlarda kanalizmin kapısını açabilir. Kuşu yemeye teşvik eden bir diğer faktör de diyette çinko gibi minerallerin bulunmamasıdır.

Başın ucu ve et pandantifleri:

Bazen kuşlar birbirleriyle kavga ederler ve genellikle birbirlerine saldırmak için başlarını ve taçlarını eğirler. Sonuç olarak, tavuğun tavuk kronları ve kolye uçları yaralanabilir. Kan pıhtısının varlığı, yamyamlığa maruz kalmış kuşları uyarmak için yeterlidir.

Geri dönme ve Gagalamak: 

Yumurtlayan tavuklar bazen daha büyük yumurtalar veya sözde çift yumurta sarısı üretir. Bu gibi durumlarda yumurta, tüpten çıktığında çeperini kalınlaştırır.

Sonuç olarak, tavuk gövdesinin dışında küçük kanamalara neden olur. Bu, neredeyse en yaygın yamyamlık biçimidir ve bunun sonucunda kuşun yumurtlama sistemi tamamen yok edilebilir.



Tedavi işlemleri 

Yamyamlığın ilaç tedavisi yoktur ve sadece buna neden olan koşullar ve faktörler ortadan kaldırılmalıdır. Bu hastalığın tedavisi ve önlenmesinde en önemli şey yeterli ve doğru yönetimdir.

İyi bir yönetim yöntemiyle, bu komplikasyona karşı kümes hayvanlarının sağlığı garanti edilebilir. Aşağıda, kuş besleyicilerine nasıl bakılacağına veya randevu alınacağına dair bazı öneriler yer almaktadır.

  • Kuşlara yem ve bitki artıkları verin ki onları yiyebilsinler ve birbirleriyle kavga edecek zamanları kalmasın.
  • Ortam ışığını kontrol edin ve kısın.
  • Açık ve açık alan, kuşu vejetaryenlik ve beslenme ile meşgul edebilir. Her nasılsa başka bir şey yapmak için kafalarını ısıtıyor.
  • Kırmızı ışık kullanmak, kuşları daha sakinleştirir. Kırmızı ışık, kuşun kanı tespit etmesini de zorlaştırır.
  • Porselen uç, kümes hayvanlarında, özellikle yumurtacı sürülerde yamyamlığı önlemenin başka bir yoludur. Bahşiş tecrübeli bir kişi tarafından ve doğru ölçülerde yapılmalıdır.
  • Şişman kuşun izolasyonu ve tanımlanması, bu hastalığın diğer kuşlar arasında yayılmasını önleyebilir.
  • Kuşların diyetine biraz tuz ekleyin, suya tuz eklememeye dikkat edin çünkü kuşlar aynı zamanda suyu tazelemeyi sever.
  • Tahıl ve su sayısını artırın
  • Diyete mineral ve vitamin eklemek ve protein diyeti kullanmak bu hastalığı önlemede yardımcı olabilir.
  • Cilt parazitlerinin özel ilaçlama veya antibiyotiklerle püskürtme ile tedavisi
Ayrıca tavuklada ve hatta diğer kümes kuşlarında Newcastle hastalığı ve bazen kuş gribi gibi hastalıklarda görülebiliyor. Hastalıklar aynı belirtileri taşıyabilir ama birbirinden farklıdırlar. 

Önlemler nasıl kontrol altına alınabilir? 

Kanabilizim kontrol altına alınması

1.tavuklarınızı açık alana ve özellikle otlak bir alana günün kısa bir süreliğine bırakabilir ve onların bitkilerin arasındaki böcekleri ve otları gagalamasına izin veriniz. Otları ve Böcekleri gagalamak onları büyük ölçüde rahatlatacak ve birbirlerini gagalamayı önleyecektir. Bu, kuşları meşgul edecek ve diğer kuşlar yerine yeşillikleri, toprağı ve böcekleri gagalamalarına izin verecektir. Kuşlara her gün yonca otu veya yabani ot gibi büyük bir avuç taze yeşillik verin. Bu, kuşların diyetindeki lifi arttırır. Yüksek lifli bir diyet, kuşların taşlıklarını dolu tutar ve kuşları daha mutlu tutar.

Tavukların kafasını karıştırmak ve ilgisini başka bir alana çekmek için renkli ve parlak eşyaları onları yetiştirdiğiniz alana yerleştirebilirsiniz. Tavuklar renkli ve parlak şeylere merak duyar ve onları gagalamaya çalışır.

Göz seviyesinin hemen üzerinde asılı parlatıcı kutular oyuncak görevi görebilir.

Kanabilimzi çözebilmek için:

Diğer faktörler bu sorunda etkisi vardır ancak en ana neden strestir. Stres her nekadar az olursa bile yine de etkisini gösterir. Onların stres yaşamasını önleyin ve strese neden olan şeyleri mutlaka araştırın ve onu çözmeye çalışın.

Kırmızı ampuller kullanarak onların görüş açısını azaltabilir ve gagalamarını önleyebilirsiniz

Zarar görmüş kuşlara gagalamayı önleyen bir ilaç verebilirsiniz.

Yeterli sayıda suluk ve yemlik salonda bulundurun. Tavuklarınızın davranışlarını izleyin ve nasıl yem ve su tükketiklerine bakın. Eğer su veya yem için birbirleriyle kavga ettiklerini görürseniz suluk ve yemlik sayılarını arttırınız. Ayrıca eğer yuva sayısı daha azsa daha fazla yuva yaptırın çünkü yuva sayısı düşükse tavuklar birbirlerini gagalayabilir.

Daima dengeli ve kaliteli yem kullanmaya çalışın. Son dere yüksek enerjili ve düşük lifli diyetler kuşların ekstra aktif ve agresif olmasına neden olur. Yetiştirdiğiniz kümes hayvanlarının yaşına ve türlerine uygun dengeli bir diyetle beslediğinizden emin olun.

 

 

 

 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hint Horozu Cinsleri

En kısa sürede civciv büyütme yöntemleri

Lohman tavuğu özellikleri