Tavuk Bakımı Ve Yetişticiliği

 Tavuk Bakımı Ve Yetişticiliği 

Yerli tavuklar birçok cinse kıyasla hastalığa ve soğuğa dayanıklıdır ve bu şekilde kümes hayvanı yetiştirmek ve para kazanmak için iyi bir seçenektir. Yerli veya yerel tavuk, hem yumurtlama hem de et üretimi için uygundur ve endüstriyel tavukların aksine çoğu alanda yetiştirilebilir.




Tabii ki, her iki ticari amaç için (yumurtlama veya piliç) yerli tavuklar, onlardan maksimum üretim verimliliği elde etmek için genetik modifikasyona tabi tutulmuştur. Yerli kümes hayvanı yetiştiriciliği de düşük sermaye ile başlatılabilir ve zamanla genişletilebilir. 

Tavuk Bakımı amaçları: 
Eğer tavuk bakımına ve yetiştiriciliğiyle uğraşmak istiyorsanız herşeyden önce nasıl ve ne amaçla bu işi yapmak istediğinizi anlamanız gerekir. 
Genellikle 3 amaçtan dolayı tavuk yetiştirilir: 
  1. Yumurta Üretimi 
  2. Et üretimi 
  3. Yumurtlamak ve Üremek amaçlı
Bunlardan her biri kendine özel araçlar ve malzemeleri gerektirir. O yüzden ilk başta nasıl bir yetiştirici başlamak istediğinize bir bakın ve daha sonra ona göre malzemeler ve araçları satın alın. 

Tavuk Yetiştiriciliği için gereken malzemeler ve ekipmanlar: 

Yerli bir tavuk çiftliği kurmak için bazı ekipman satın almanız gerekir. Bu işte en önemli ön koşul elektrik, su ve gaz gibi imkanların bulunduğu bir salon sağlanmasıdır. Diğer gerekli ekipmanlar arasında ısıtma ve soğutma sistemi, havalandırma sistemi, su kaynağı, besleme ve içme suyu, aydınlatma sistemi ve yumurtlama folluk bulunmaktadır. 




Yerli yumurtalık tavukları yetiştirmek için gereken en yüksek maliyet, kümes hayvanı çiftliğine ait olacaktır. Bunun için araziniz ve salonunuz varsa, biraz sermayeye ihtiyacınız olacak. Ayrıca, bu işte, tavuk yemi, yakıt ve elektrik maliyetleri ve ilaç maliyetleri sağlamak için bir miktar sabit sermaye düşünmelisiniz.

Arazi: Yerel bir kümes hayvanı çiftliği edinmek için çoğu insan daha ucuz olan kırsal ve uzak bölgeleri tercih ediyor. Yerli kümes hayvanı yetiştirme salonunun yeri yerleşim alanlarından uzak olmalı ve diğer yetiştirme birimlerinden yeterince uzakta olmalıdır.

İzin: Yerli yumurtacı tavuklar için bir yetiştirme odası inşa etme izni almak için sürü popülasyonunun en az 10.000 parça olması gerekir. Elbette lisans koşulları her alanda aynı değildir. Çoğu yerel kümes hayvanı çiftliği, genellikle küçük ve orta ölçekli bir lisans olmadan kurulur.


Yumurtlayan tavuklar, yumurta üretmek için kontrollü sıcaklık ve neme ihtiyaç duyar ve günde 14 ila 16 saat ışık almalıdır. Ayrıca, sürekli yumurta üretimi nedeniyle diyetleri kalsiyum açısından zengin olmalıdır. Tavuk yemi koymak, etlik piliç yeminden veya verimli tavuklardan farklıdır.

Kümes içinde, kümesin sıcaklığını ve nemini ölçmek için hassas kontrol cihazları kullanılmalıdır. Sensörler ayrıca amonyak ve karbondioksit konsantrasyonunu izlemek için iç mekanlara da kurulmalıdır. Tavuk gübresinden salınan amonyak gazının ve solunumlarından gelen karbondioksitin tavukların hızla boğulmasına ve ölümüne neden olabileceği unutulmamalıdır.




Yuvaların döşenmesi: Kapalı kümeslerde çok önemli bir diğer ekipman da yuva yapmaktır. Çiftçi bu amaçla plastik veya tahta sepetler kullanabilir ve içine odun sapı koyabilir.

Isıtma ve soğutma sistemi: Kanatlı salonlarında kullanılan ısıtma sistemi, çeşitli kabin ısıtıcıları ve jet ısıtıcılar, radyant ısıtıcılar ve yapay anne içerir. Kümes hayvanı soğutma sistemleri ayrıca çeşitli vantilatörler ve kümes hayvanı fanları ile sisleme sistemleri ve soğutma pedleri içerir.

Yerli yumurta tavukları için gerekli alan

Tavuklar ve civcivler başlangıçta daha az yere ihtiyaç duyar, ancak yerli tavuk yumurtlama yaşına geldiğinde yeterli alana sahip olmalıdır. Ayrıca salonun içinde sulama ve yemek yeme, ısıtma sistemleri ve yumurtacı tavuklar için yeterli alan olmalıdır. Örneğin 40 metrekarelik bir salonda maksimum 200 adet yerli tavuk yetiştirilebilir. Tabii ki, tavuk yemi depolamak için küçük bir depo sağlanmalıdır.

Tavuk bakımı

Bu kuşu beslerken iklim değişikliği, direkt güneş ışığı, kar ve yağmurun etkilerinden korunmak, maruz kalma miktarını kontrol etmek ve tavukların rahat kontrolü için onlara yer açmalısınız. Stand, bloklar, ahşap veya diğer ekipmanlar kullanılarak yapılabilir.

Yapıldığı yer tavukların büyümesi için gerekli alana sahip olmalıdır. Tavukların büyümesi için uygun alan 6 metrekaredir, bu da 2'ye 3 metre boyutlarında bir alan anlamına gelir. Yetişkin tavukları beslemek için her metrekarenin en fazla 4 ila 5 adet tavuk ve horoz bulundurmaya yeterli olduğunu unutmamalısınız. Tavuklar ve horozlar için yeterli alan yoksa birbirlerine saldırmaya ve birbirlerini yaralamaya başlayacaklardır. 

Tavuk hastalıkları 

Tavuk ve horozun çeşitli hastalıkları, su çiçeği, botulizm, su çiçeği, bulaşıcı bronşit, bulaşıcı koryza, Mark hastalığı, pamukçuk, havadaki yağ, Newcastle, su çiçeği, tavuk polarum veya beyaz ishal, grip gibi hastalıkları içerebilir.

Küçük ev ortamlarında tavukların kuluçkalanması ve yetiştirilmesi

Genellikle tavukların kuluçkalanması için farklı kapasitelerde çeşitli kuluçka makineleri kullanılır. Ancak kırsal kesimdeki çiftçiler de tavuk yetiştirmek için doğal yöntemler kullanıyor. Bu yöntemde önce tavuk ezilir. Tavuk taraması tamamen içgüdüseldir ve Larry gibi bazı ırklar çok sürünür. Diğerleri nadiren sıkışıktır.

Tavuklar genellikle erken ilkbahar veya sonbaharda yumurtadan çıkar. Doğal kuluçkada sıkışık tavuğun yuvası, başka bir hayvanın onu rahatsız etmemesi veya korkutmaması için ayrı bir ortamda olmalıdır. Yuvanın içinde saman kullanın. Ayrıca yeterince su koyun ve sıkışık tavuk yuvasının yanına biraz mesafe koyun.

Gurk tavuk, kuluçka için yumurtaların sıcaklığını, nemini ve dönüşünü sağlamak için döllenmiş yumurtaların üzerinde uyur. döllü tavuk yumurtalarının kuluçka süresi 21 gün olup, ilk 18 günü set aşaması ve son 3 günü kuluçka dönemidir.

Tavukların doğumundan sonra 24 saat boyunca onlara su veya yiyecek vermemeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bir günlük tavukların yaklaşık 35 derecelik bir ılık sıcaklığa ihtiyacı vardır.

Yumurtalık tavuk Yetiştirmek 

Yumurtalık tavukları yetiştirmek için bazı kümes hayvanı ekipmanlarına ve özel ekipmanlara da ihtiyacınız olacak. Arazi ve damızlık salonunun hazırlanması, donatılması, tavukların veya yarısının satın alınması ve tavuk yemi hazırlamak bu tür işlerin ana ön koşulları arasındadır.

Yetiştirme salonu, yerleşim alanlarından ve diğer üreme birimlerinden yeterli ve standart bir mesafede olmalıdır. Çoğu insan kırsal alanlarda yerli yumurtalık tavukları yetiştirmeyi tercih eder. Birincisi, kırsal alanlarda arazi satın alma veya kiralama maliyetleri kentsel alanlara göre çok daha ucuzdur. İkincisi, kırsal alanlarda yetiştirici açık alan ve doğal meraları kullanabilir ve üretim maliyetlerini azaltabilir.

Yerli tavukları yetiştirmek için gereken alan yaşlarına göre değişir. Tavukların ilk başta küçük bir alana ihtiyacı vardır, ancak yumurta tavukları ve yetişkinler daha fazla yer kaplar. Böylece her 5 ila 8 parça yetişkin tavuk için bir metrekare alan düşünülür. Örneğin, 150 metrekarelik bir salon 1000 yerli yumurta tavuğu yetiştirmek için yeterlidir.

Yumurtalık tavuk için gerekli yem

Yem, yumurta tavuklarının büyüme ve gelişmesini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Bu durumda, çoğu tavukta olduğu gibi, başlangıç ​​diyeti, birinci büyüme diyeti, ikinci büyüme diyeti ve yumurtlama öncesi diyetin dahil edilmesi tavsiye edilir. Yumurtlayan tavukların diyetindeki kalsiyum seviyeleri, piliçlerinkinden farklıdır. Bu nedenle, sürüler için tahıl hazırlarken, özel tahıl hazırladığınızdan emin olun. Yumurtacı tavukları uygun şekilde beslemek ve dışkıyı önlemek için her yaşta standart yemliklerin iç mekanlarda kullanılması tavsiye edilir.

Yumurtalık tavuk için yatak özellikleri

İyi bir yatak aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:

·         Ağırlığı hafiftir.

·         Talaş parçalarının boyutu hafif olmalıdır.

·         Çabuk emme ve kuruma özelliğine sahiptir.

·         Yumuşak ve sıkıştırılabilirdir ve ısı transfer kabiliyeti düşüktür.

·         Minimum nem emme özelliklerine sahiptir.

·         Ucuz olmalıdır.

·         Gübre olarak satılabilmelidir

Yumurtalık tavuk için kafes mi yoksa salon mu uygundur?

Endüstriyel kümes hayvanı çiftliklerinde, tavuklar ışık uyarısı aşamasına gelmeden önce taban yatakları üzerinde büyütülür ve ardından mekanize kafeslere aktarılır. Ancak yumurtlayan tavuklar çoğunlukla altlık üzerinde oluşur.

Şu anda en pratik yol, ticari yumurta tavuklarını yumurtlama ve üreme döneminde bir salonda tutmaktır, ancak tavukların üretim sürecinin kalıcı bir bölümüne transfer edilme yaşı farklıdır.

Tavukları üretim sırasında altlık içinde tutmak istiyorlarsa, muhtemelen yaklaşık 20 hafta üreme salonunda tutulacaklar. Tavuklar üretim anında kafes sistemine geçmeyi düşünüyorlarsa 14 ila 20 haftalık olduklarında üretim salonuna transfer edilirler.

Ama şimdi tavukları genellikle genç yaşta, genellikle 18 haftalıkken transfer etme eğilimindeler. Tavukların 18 haftalıkken daha yaşlı tavuklara göre daha düşük bir seviyeye ihtiyacı olduğundan, bu, yetiştirme odasının kapasitesini değiştirecek ve salonda daha fazlasını tutacaktır.

Yumurtalık tavuk için uygun yemlik ve suluk

Günlük civcivler için, normal besleme sisteminden bağımsız olarak, tüm civcivlerin su ve yiyeceğe erişimini sağlamak için üreme alanında bir hafta boyunca ek yem tepsileri ve kapları bulunmalıdır.

4 ila 6 gün içerisinde tavuklar otomatik yemleme ve yemleme pozisyonunu bulur bulmaz yavaş yavaş geçici sistemi toplamaya başlıyoruz. Tavuklar için kullanılan genel yemleme sistemi zincirli yemlikler ve otomatik asma kanalları veya otomatik zincir askı sistemleridir.

Bu sistemler normalde tüm tavukların yiyeceğe erişimi varsa yeterli beslenmeyi sağlamak için yuvada tam bir devre oluşturur. Suluklar genellikle otomatik, asılı ve çan şeklindedir, daha yeni nipel suluklar da kullanılmaktadır.

Yumurtalık tavuklar için uygun Yuva

Yumurtlayan tavuklar için salonun etrafındaki alanı yumurtlama yuvaları ile kaplayabilirsiniz. Yuvayı hazırlamak için plastik veya tahta kutular kullanılabilir. Yuva içinde saman kullanılması da tavsiye edilir. Tavukların yumurtlamak için yuvalara gitmesi için yumurtlayan yuva sayısı yeterli olmalıdır. Aksi takdirde salonun köşelerine yumurta bırakmaya alışırlar ve bu tür yumurtalar kırılmaya daha yatkındır.

 








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hint Horozu Cinsleri

Lohman tavuğu özellikleri

Tavuklarda tüy dökülme nedenleri ve tedavisi