Tavuklarda tüy dökülme nedenleri ve tedavisi

 Tavuklarda tüy dökülme nedenleri ve tedavisi

Tavuklarda tüy dökülme çeşitli faktörler neden olur. Sürünüzdeki bir kuş ciddi şekilde acı çektiğinde, bu sorunu çözmek için hemen harekete geçmeniz gerekir çünkü bunun birçok sonucu vardır. Bu sonuçların en yaygın olanlarından biri, tavuk derisinin kolayca yaralanması ve sürü arasında kanibalizm hastalığına neden olmasıdır. Tüy dökülme bazen hastalıktan, bazen bit gibi deri parazitlerinden, bazen de kuluçka mevsiminden kaynaklanır. 

Tedavi 

Tavuklarda tüy dökülmesine çeşitli faktörler neden olur. Önemli olan dökülme sebebini tespit etmek ve hızlı bir şekilde ortadan kaldırmaktır. Çiftlik tavuklarınızın anormal yumurtlaması varsa, bu sorunu göz ardı etmeyin. Bunun nedeni, kümes hayvanınızın hastalanabilmesi veya saldırganlık ve kanibalizm gibi çeşitli davranışsal hastalıklara maruz kalabilmesidir. 




yem 

Tavuk tüyü yapısı bol miktarda protein ve kreatin içerir. Kuşun diyeti zayıfsa, tüy büyümesi de zor olacaktır. Özellikle metionin ve kalsiyum amino asitleri tavuklarda tüylerin büyümesi için gereklidir.

Amino asit metiyonin de tavuk büyümesinde çok etkilidir, bu amino asit kükürt içerir ve kükürt tüy yapımında ana malzemedir. Bu nedenle, tavuk daha az protein alırsa veya diyeti amino asit metiyonin açısından yetersizse, o zaman tavuk tüyleri dökülecektir. Bu durumdaki tavuklar bile kendi tüylerini veya diğer tavukları yiyebilirler. Bu nedenle, aşırı yemek yemesinin nedeni, amino asit metionin ve kalsiyum eksikliğidir.

yanlış beslenme

Tavuk tüyleri, tıpkı insan saçı gibi, çok fazla protein içerir. Tavuğun diyetinde yeterli protein varsa, tüylerin erken büyümesine ve ardından dökülmesine yol açacaktır. Öte yandan hayvan yemlerinde protein, vitamin ve mineral eksikliği de onu zayıflatır. Bu nedenle tavuk tüylerinin döküldüğünü göreceğiz.

Yetersiz amino asit seviyeleri, tavuk tüylerinin kalitesini ve sağlığını etkiler. Kükürt, sistein ve metionin amino asitleri tavukların ihtiyaç duyduğu en önemli amino asitlerdir. Bu maddeler dengelenmezse tavuğun sadece tüyleri değil vücudu da etkilenir ve hastalanır. Sonuç olarak, hayvanın işlevi azalır.

Yönetim faktörleri

Tavuk tüyleri uzuyor ancak kolayca kırılıyor veya yırtılıyorsa bunun nedeni yönetimsel faktörlerdir. Yönetim faktörleri, uygun olmayan üreme odası sıcaklığını veya stresi içerir. Salonda stres, sıcaklık dalgalanmaları ve çok sıcak veya çok soğuk olmak da su çiçeği hastalığına neden olabilir.

Bazen tavuklardaki tüylerin baş veya sırtta tekrarlanan çiftleşmeden kaynaklanma olasılığı daha yüksektir. Çünkü horoz çiftleşirken ucuyla tavuğun kafasının tüylerini yakalar ve aynı zamanda patileriyle tavuğun arkasına oturur. Aşırı çiftleşmenin bir sonucu olarak, göğüs bölgesi de dahil olmak üzere horozun vücudunun bazı bölgeleri bile kelleşebilir. Tavuklarda ve horozlarda bu tip tüy dökülmesi genellikle çiftleşme mevsiminden sonra kaybolur ve tekrar yeni tüyler çıkar.

viral hastalık

Farklı kuşlardaki viral hastalıkların geri dönüşü olmayan sonuçları vardır. Hassas bir hayvan olan tavuk, viral bir hastalığa yakalanırsa ölür. ُSivilce, polimaviridler gibi viral hastalıkların belirtilerinden biridir. Bu hastalıkları olan tavukları teşhis etmenin en iyi yolu tıbbi testler yapmaktır.

Suçiçeği nedenleri ve viral hastalıkları tedavi etme yolları veterinerler tarafından halen araştırılmaktadır. Görünüme ek olarak, bu hastalıklar tavukların büyümesini de etkiler. Tavuk hastalıkları bulaşıcıdır ve diğer tavuklara çok çabuk bulaşır. Hayvan hastalıklarını ve ciddi hasarları önlemek için tavukları zamanında aşılayın.

Dış parazitler

Tavuk tüyü yapısı bit veya uyuz gibi birçok dış parazit için iyi ve besleyici bir besindir. Öte yandan tavuklar kontamine ortamlara maruz kaldıkları için bit ve yabancı parazitlere çok yatkındır.Tavuk gövdesi bu tür parazitlere maruz kaldığında tüy yapısı zayıflar ve kırılgan hale gelir ve düşer. Ayrıca parazitlerin aktivitesi ve salgıları nedeniyle tavuk derisi kaşınıyor ve bunun sonucunda tavuk vücudunu kaşımaya başlıyor ve bu çalışma sonucunda tüylerinin bir başka kısmı da dökülüyor.




Tavuğun göbeği ve anüsünün etrafındaki alanlar enfekte olursa, yaygın neden bitler veya diğer dış parazitlerdir.

Tavuk biti tedavisi

Tavuk tüylerindeki bitleri ve diğer yabancı parazitleri öldürmek için özel pestisitler kullanılabilir. Pestisit solüsyonu bir veteriner eczanesinden temin edilebilir. Tabii ki, permetrin emülsiyon çözeltisi tavuk bitlerini öldürmek için sprey olarak kullanılabilir. Bu parazit kokusuzdur ve kuşlar için pratik olarak toksik değildir.

Tavuk tüylerine bit bulaştığında, iki hafta içinde dekonjestan solüsyon tekrar kullanılmalıdır. Çünkü bir önceki aşamada henüz yumurtadan çıkmamış parazitler yaşayabilir. Tavukların yabancı parazitlerle yeniden enfeksiyonunu önlemek için şunları yapmak gerekir:

Periyodik ve sürekli olarak yuvaya ve onların içme ve yeme kaplarına ilaç ve yıkama ve su püskürtün ve tekrar temiz su ile yıkayın.

Stres

Stres ve kaygı sadece insanları değil tavukları bile etkiler. Tavuk tüylerinin kaybının nedeni ve tedavi yöntemlerinin bir kısmı hayvanın rahatlığı ile ilgilidir.

Stresten dolayı tavuk tüy dökmesi bazı insanlara garip gelebilir. Anksiyete nedeniyle insan saç dökülmesine dikkat edin. Tavuk tüyleri insan saçı gibidir ve bir kuşun vücudunun ölü dokusunun bir parçasıdır.

Ortam sıcaklığı, yeterli hava sirkülasyonu ve yaşam alanının temizliği tavuk stresini azaltır. Stres atma normalden daha uzun bir tedavi süresine sahiptir. Önleme, bu hastalığı tedavi etmenin en iyi yoludur.

Viral veya mantar hastalığı

Su çiçeği, poliovirüs veya mantar hastalıkları gibi viral hastalıklardan da kaynaklanır. Hastalık tavuk ve horozlarda kellikten kaynaklanıyorsa tedavi için hemen bir veterinere görünmeli, hasta kuşlar karantinaya alınmalıdır.




Çünkü bu tür hastalıklar bulaşıcıdır ve sürünün tamamına yayılabilir. Hastalığa bağlı ishale genellikle iştahsızlık, ishal, kirli tüyler, cilt iltihabı, ağızdan nefes alma gibi başka belirtiler de eşlik eder.

Fiziksel olgunluk nedeniyle kürtaj

Genç civcivler de yavaş yavaş büyüdüklerinde tam tüy dökülmesi yaşarlar. Bu dolgu türü tamamen doğaldır ve çoğu durumda yeni tüylerin rengi eskisinden farklıdır. 

Tedavi

Bitleri ortadan kaldırın

Bitleri öldürmek için kümes hayvanları için kümes hayvanları çözümleri kullanmalısınız. Bu solüsyonları koridora ve tavukların yaşadığı yerlere püskürtün. Pestisitleri 2 ila 3 hafta sonra tekrar püskürtün. Bu sayede tavuğun tüm bitleri, parazitleri ve mantarları yok edilir.

Farklı sorunlar için farklı pestisitler satılmaktadır. Herhangi bir pestisit kullanmadan önce, en iyi çözümü seçmek için kullanımlarını kontrol etmelisiniz. Yanlış ilaç seçimi sadece suçiçeğini kontrol altına almakla kalmaz, başka hastalıklara da neden olur.

Aşılamak

Viral ve mantar hastalıkları tedavi etmenin en iyi yolu hastalığı önlemektir. Bir veteriner yardımıyla tavuğunuzu ne zaman aşılayacağınızı belirleyin. Hayvan aşılarının ihmal edilmesinin hastalığa ve ölüme neden olabileceğini unutmayın.

Hayvan beslenmesini iyileştirin

Su çiçeği hastalığının en önemli nedenlerinden biri beslenmedir. Tavuk yemine metionin veya endüstriyel metionin (DL metiyonin) eklenmesi beslenmesini iyileştirir ve dökülmeyi azaltır.

Bazı insanlar çok fazla tahıl eklemenin tüy kaybını kontrol edebileceğini düşünüyor. Tahıllar tek başına amino asit eksikliğini telafi edemezken.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hint Horozu Cinsleri

En kısa sürede civciv büyütme yöntemleri

Lohman tavuğu özellikleri