Tavuk eti faydaları ve zararları
Tavuk eti faydaları ve zararları
Tavuk eti ülkemizde en önemli ve en çok tüketilen hayvan etlerinden biridir. Bu nedenle etlik piliç yetiştiriciliği ülkenin farklı bölgelerinde yaygın olarak yapılmaktadır.
Tavuk eti çok lezzetli bir tada sahiptir ve pişirilmesi kolaydır. Hemen hemen tüm restoranların menüsünde tavuklu yemekler sipariş edebilirsiniz.
Tavuk etinin özelliklerini anlamak için öncelikle bu besinin besin değerini inceliyoruz. Her bir tavuk parçasının farklı kaloriler ve farklı bir protein-yağ oranı içerdiğine dikkat edilmelidir. Öyleyse tavuğun farklı kısımlarına bakalım.
Tavuk göğsü:
Tavuğun ana kesimlerinden biri, protein oranı yüksek ve yağ oranı düşük olan göğsüdür. Ortalama olarak 100 gram derisiz tavuk göğsü 165 kalori, 31 gram protein ve 3.6 gram yağ içerir.
Tavuk budu
Diğer tavuk dilimleri arasında uyluk bulunur. Tavuk uyluk dokusu daha fazla yağ ve daha az protein içerir. 100 gram kemiksiz tavuk budu 26 gram protein ve 11 gram yağ içerir ve bu da 209 kaloridir.
tavuk kanadı:
Tavuk kanatları hem iyi protein hem de biraz yağ içerir. Özellikle 100 gram derili tavuk kanadı 9 gramdan fazla yağ içerir. Ayrıca 100 gram tavuk kanadındaki protein 30 grama eşittir ve toplam metabolize edilebilir enerjisi 203 kaloridir.
Tavukların önemli özellikleri
Tavuk eti, çeşitli temel proteinler ve besin maddeleri içerdiğinden diyetimizdeki en faydalı gıdalardan biridir. Aşağıda tavuk etinin en önemli özelliklerini inceleyeceğiz.
Az yağlı et
Tavuk etinin önemli özelliklerinden biri düşük yağ içeriğidir. Tabii ki, tavuk derisinin yağ içeriği yüksektir, bu da burada derisiz et anlamına gelir. Yukarıda bahsedildiği gibi tavuk göğsü, en az yağ içeren en önemli tavuk etidir. Bu nedenle fazla kiloları olanlar diyetlerinde tavuk eti kullanabilirler.
Protein açısından zengin
Tavuk eti, 9 esansiyel amino asit içeren hayvansal kökenli en önemli gıdalardan biridir. Bu yiyecek protein açısından yüksektir ve kas ve zindelik yapmakla ilgilenen kişiler, kaslarını geliştirmek için tavuk, özellikle göğüs eti kullanabilirler.
Ayrıca tavukta bulunan protein, yaşlılarda ve kadınlarda osteoporozun önlenmesine yardımcı olur.
Daha fazla bilgi için: Tavuk yumurtası özellikleri ve faydaları
Vitaminler ve mineraller
Vitaminler ve mineraller Tavuk eti, vücut yağlarının ve şekerlerinin metabolizması için gerekli olan niasin ve B6 vitamini gibi B-kompleks vitaminleri de dahil olmak üzere vücuttaki en önemli temel vitaminlerden bazılarını içerir. vücudun hücreleri. Niasin ayrıca bir anti-kanser vitamini olarak da bilinir.
Ayrıca tavuk eti magnezyum, potasyum, selenyum, fosfor ve çinko gibi çeşitli mineraller içerir. Tavuk kolesterolü çok düşüktür.
Kuru cildi ve dudakları rahatlatmaya yardımcı olur
Vücuttaki B2 vitamini eksikliğinin başlıca belirtilerinden biri ağız çevresinde yaralar ve kuru ve çatlamış dudaklardır. Bu tür bir sorun özellikle kış aylarında kuru hava nedeniyle daha da şiddetlenir. Tavuk eti, vücutta B2 vitamini eksikliğinin etkilerini azaltmak için kullanılabilen Riboflavin (B2) vitamini içerir. Tavuk eti ayrıca vücuttaki cilt rahatsızlıklarını da önleyen diğer bazı B vitaminlerini içerir.
Görmeyi ve daha iyi göz fonksiyonunu iyileştirir
Tavukta bulunan faydalı vitaminlerden biri de A vitaminidir. A vitamini, göz fonksiyonu ve görme sağlığında çok önemli bir rol oynar.
Stresinizi bir dereceye kadar azaltabilir
Tavuk etinde bulunan amino asitlerden biri triptofandır. Bu amino asit vücudun daha fazla serotonin salgılamasına neden olur. Serotonin, bir kişinin sakin ve rahat hissetmesini sağlayan kimyasal bir bileşiktir. Bu nedenle tavuk eti tüketerek vücuttaki serotonin seviyesi artacak ve kişi kendini rahatlamış hissedecektir.
Beyin sağlığı için
Birçok çalışma, B vitaminlerinin ruh sağlığı için gerekli olduğunu ve tavukta bulunabileceğini göstermiştir. Düzenli olarak B vitamini almak, stres, kaygı ve hafıza kaybı sendromundan kaynaklanan hasarı önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca hem çocuklarda hem de yetişkinlerde konsantrasyonu artırabilir. Beslenme uzmanları, ılımlı bir şekilde tavuk yemenin Alzheimer hastalığı gibi yaşa bağlı akıl hastalıklarını geciktirmeye yardımcı olabileceğini bulmuşlardır.
Anemiyi (kansızlık) tedavi eder
Anemi, beslenme uzmanlarının hafife alınmaması gerektiğini söylediği sağlık sorunlarından biridir. Tavuk karaciğerinde yaygın olarak bulunan bir mineral olan demir ile güçlendirilmiş yiyecekleri yiyerek anemiyi tedavi edebilirsiniz. Bu gıda, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde yer alan A vitamini, E vitamini ve K vitamini gibi birçok vitamin içerir. Vücudunuz ihtiyaç duyduğu miktarda demir ve vitamin aldığında, sonunda kansızlıkla savaşacak olan kırmızı kan hücrelerini üretebilir ve düzenleyebilir. Ancak ciddi eksiklik durumunda, birinci basamak doktorunuza danışmanız ve kendi kendine ilaç kullanmaktan kaçınmanız önerilir.
Göz sağlığı
Retinol, likopen, alfa ve beta-karoten ve benzerlerinin en güçlü gıdası olduğu için gözlerinizi zayıf görüşten korumak için tavuğu kullanabilirsiniz. Bu besinler, gözlerinizin genel sağlığını korumak için gereklidir. Tavuk tüketimi sadece göz kuruluğu veya gece körlüğüne değil, katarakt ve makula dejenerasyonuna da (sarı nokta dejenerasyonu) iyi gelmektedir. Bu nedenle günlük diyetinize makul miktarda tavuk ekleyin ve değerli gözlerinizi korumasına izin verin.
Zengin fosfor kaynağı
Fosfor, vücudumuzun sağlıklı kemik ve dişleri, daha iyi beyin ve sinir sistemi fonksiyonlarını, böbrek ve karaciğer sağlığını korumak için ihtiyaç duyduğu en önemli minerallerden biridir. Neyse ki tavuk, vücudun bu maddeye olan ihtiyacını önemli ölçüde karşılayabilen büyük miktarda fosfor içerir.
Vücut hücreleri ve dokuları için faydalıdır
Çeşitli mineral ve vitaminlerin eksikliği vücudunuzdaki hücre ve dokulara zarar vererek dudakların şişmesine, cildin dökülmesine ve çatlamasına neden olur. Ayrıca ciltte oluşan kuru lekeler vücudunuzun çok fazla riboflavine ihtiyacı olduğunu gösterir. Bu nedenle, düzenli tavuk tüketimi, hasarlı hücre ve dokuların büyümesini etkili bir şekilde teşvik edebilir. Tavuk göğsü ve karaciğerde yüksek seviyelerde riboflavin bulabilirsiniz.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek
Bağışıklık sisteminizin düzgün çalışması için tavukta bol miktarda bulunan yeterli miktarda protein, demir, magnezyum ve potasyuma ihtiyacı vardır. Bu besinler aynı zamanda alındığında bağışıklık sisteminizin hücrelerini güçlendirir. Güçlü ve güçlendirilmiş bir bağışıklık sistemi, toksinler, serbest radikaller ve kanser hücreleri gibi zararlı faktörleri engeller. Bu nedenle, günlük diyetinize tavuk eklemeye başlayın ve bağışıklık sisteminizin sağlığını iyileştirin.
Vücut metabolizmasına yardımcı olur
Tavuklarda, özellikle göğüste bulunan B6 vitamini, vücudun metabolizmasını düzenlemeye yardımcı olur. Bu vitamin aynı zamanda vücudun enerji seviyesini yükseltir ve vücudun daha fazla kalori yakmasına neden olur.
Tavuk ayağının özellikleri
Tavuk Ayağının Özellikleri Kalsiyum, D vitamini ve A vitamini gibi bazı mineralleri içerir. Ancak bu mineral ve vitaminlerin tavuk budundaki seviyeleri çok düşüktür. Ancak tavuk budu çok fazla doymuş yağ içerir ve bu nedenle tavuk pençelerini yeme konusunda daha dikkatli olmalısınız. Özellikle fazla kilolu veya şeker hastası olan kişiler tavuk patisi yememelidir.
tavuğun dezavantajları
Yerli tavuk etinin zararları endüstriyel tavuklara göre çok daha azdır. Çünkü endüstriyel tavuklar zenginleştirilmiş gıdalarla beslenir ve çok kısa sürede büyür. Bu, etlerini yerel tavuk kalitesinden yapmaz. Tavuk etinin bir diğer dezavantajı, tavukların vücuduna antibiyotik enjekte edilmesi ve bunun sonucunda insanlarda seks hormonlarının tüketiminin bozulmasıdır. Bu bozukluklar arasında aşırı saç büyümesi veya deri döküntüleri bulunur.
Tavuk derisi de doymuş yağdır ve yüksek kolesterole sahiptir. Ayrıca bazı pestisitler, tavuk yemi ve bazı ağır metallerle birlikte tavuk derisinde birikmektedir. Bu nedenle tavuk etini derisiyle birlikte yemeye özen göstermelisiniz. Özellikle hiperlipidemi ve şeker hastalığı olan kişiler derili tavuk yememelidir.
Daha fazla bilgi için: Tavuk bakımı ve yetiştiriciliği
Tavuk yemekten gıda zehirlenmesi
Tavuk eti, bu yemek doğru ve eksiksiz pişirildiği sürece vücudumuz için çok faydalı bir besindir. Unutulmamalıdır ki tavuğun iyi pişirilmemesi durumunda yemekten zehirlenme riskinin çok yüksek olacağı unutulmamalıdır. Özellikle tavuk etinde bulunan Salmonella, Campylobacter gibi bakteriler ve diğer zararlı bakteriler insanlarda kolaylıkla zehirlenmelere ve sindirim sorunlarına neden olabilir.
Tavuktaki ağır metaller
Bazı batı ülkelerinde tavukların arsenik de dahil olmak üzere toksik metallerle kontamine olduğu bildirilmiştir. Gerçek şu ki, bazı kanatlı çiftçileri ishali önlemek ve daha iyi ve daha hızlı büyümek için kanatlılarına arsenik enjekte ettiler. Bu ağır metal insan vücudunda geri dönüşü olmayan sonuçlara neden olarak kalp ve sinir hastalıklarına ve en önemlisi kansere neden olur. Bu nedenle, hijyenik olarak çalışan saygın birimlerden tavuk satın almak daha iyidir.
Yorumlar
Yorum Gönder