Tavuk yem içeriği

 Tavuk yem içeriği

Şu anda, tavuk Yemi hazırlamak için üç ana yöntem şunlardır:

1- Tüketime hazır tavuk yemi

Bu ürün birçok hayvancılık ve kümes hayvanı yem fabrikaları tarafından üretilmektedir. Gıda bileşimi açısından tam tahıl, kuşların büyümesi için gerekli tüm besin maddelerini içeren ve kanatlı çiftçileri için tamamen hazırlanmış, dengeli ve formüle edilmiş bir diyettir. Tavukları kepekli tahıllarla beslemek çok uygundur , ancak hazır tahıl kullanıldığında yem maliyeti artar. Tam tahıllar mısır, soya fasulyesi küspesi, buğday, amino asitler, vitamin ve mineral takviyeleri, bazı katkı maddeleri vb. kombinasyonundan yapılır.



2- Tavuk tahılının mevcut konsantreleri kullanarak hazırlanması

Konsantre veya konsantre yem, birçok hayvancılık ve kümes hayvanı yem değirmeni tarafından formüle edilmiş ve dengeli bir biçimde üretilen kümes hayvanları tarafından ihtiyaç duyulan bir dizi temel mikro besindir ve tavuk bakımı açısından çok etkilidr.  Kanatlı yemi için konsantre kullanıldığında, konsantreye sadece mısır, soya fasulyesi küspesi, kalsiyum kaynakları (dikalsiyum fosfat veya istiridye tozu) ve bazen tuz eklenmelidir. Konsantreye mikro besinlerin (amino asitler, mineral ve vitamin takviyeleri, kolin klorür vb.) dahil edilmesiyle, rasyonun konsantre kullanılarak hazırlanması, yapımı kolaylaştırmanın ve yapım süresinden tasarruf etmenin yanı sıra, rasyon hatalarını en aza indirir.

3- Mikrobesinler kullanarak tavuk yemi hazırlanması

Tavuk yemi hazırlamanın en ekonomik yolu mikro besinler kullanmaktır. Bununla birlikte, mikro besinler kullanıldığında, önceki yöntemlere kıyasla formülasyon ve üretimde hata olasılığı artar. Bu yöntemde mısır, buğday, soya küspesi, mineral ve vitamin takviyeleri, amino asitler  kalsiyum ve fosfat kaynakları ve diğer katkı maddelerini içeren her bir gıda maddesi kümes hayvanı yetiştiricisi tarafından diyete hazırlanır. 

Tavuk yemi bileşenleri

Tavuk yemi çeşitli bitki, hayvansal ve mineral besin kaynaklarından oluşur. Kanatlı rasyonunun büyük kısmını oluşturan bu kaynaklara ek olarak, sürü performansını artırmak için yemlere küçük miktarlarda eklenen çeşitli katkı maddeleri de piyasada bulunmaktadır. Kanatlı yemi hazırlamak için kullanılan hammaddeler küf içermemeli, doğal renk ve kokuya sahip olmalıdır.




Kanatlı hayvan yemlerinde kullanılan bileşenler arasında mısır, mısır glüteni, buğday, soya küspesi, balık unu, et tozu, kemik unu, mineral ve vitamin premiksleri, mono ve dikalsiyum fosfat , amino asitler bulunur.Esansiyel (lizin, metionin, treonin) vb.), kolin klorür, tuz, yağ, kabartma tozu ve probiyotikler, enzimler ve çeşitli bağlayıcılar dahil olmak üzere çeşitli katkı maddeleri. 

Tavuk yemi içeriği: mısır

Mısır, kanatlı diyetlerinde kullanılan ana tahıldır. Diyetin büyük bir bölümünü oluşturduğu için diyet için ana enerji kaynağıdır. Her kilogram mısır 3350 kcal metabolik enerji içerir. Yüksek enerji değerine rağmen, mısır zayıf bir protein kaynağıdır ve lizin ve metionin gibi bazı amino asitlerin yanı sıra düşük kalsiyum ve fosfor seviyeleridir. Dünya çapında görünüm, kimyasal özellikler ve besin değeri bakımından farklılık gösteren farklı mısır çeşitleri yetiştirilmektedir. Genel olarak mısırın kalitesi çeşide, yetiştirme mevsimine, nem içeriğine, saklama koşullarına ve.. bağlıdır. 

Tavuk yemi içeriği: Buğday

Buğday, hayvancılık ve kanatlı yemlerinde kullanılan en yaygın tahıllardan biridir. Bazı ülkelerde bolluğu ve göreli ucuzluğu nedeniyle buğday ana enerji kaynağıdır ve kanatlı diyetlerinde mısırın çoğunun yerini alır. Çoğu alanda, aynı anda enerji sağlamak için kanatlı diyetlerinin hazırlanmasında mısır ve buğday kullanılır. Buğdayın rasyonda kullanılması durumunda, rasyonda bulunan buğdayın %30'dan fazlasının özellikle genç kuşlarda sindirim sorunlarına yol açtığına dikkat edilmelidir. Her kilogram buğday 3080 kcal metabolik enerji içerir. Buğday protein bakımından düşüktür.

Tavuk yemi içerği: Mısır glüteni

Mısır glüteni, mısır tanelerinden nişastanın ayrılması sırasında elde edilen yaş mısır öğütme işleminin en önemli yan ürünüdür. Gluten mısır tanelerinin protein bileşenidir ve %60 protein içerir. Mısır glüteni yüksek bir metabolik enerjiye sahiptir ve amino asitler açısından çok zengindir (lizin hariç); Ayrıca sindirilebilirliği yüksektir ve genç kümes hayvanlarının beslenmesinde çok önemlidir. Gluten, karoten ve ksantofil gibi doğal pigmentlerin kaynağıdır ve diyete eklenmesi et ve yumurta sarısının rengini arttırır. 

Tavuk yemi içerği: Balık unu(Pudrası) 

Zengin hayvansal protein kaynaklarından biri, insan beslenmesinde kullanılamayan çeşitli balıklardan hazırlanır. Balık ununun protein içeriği yaklaşık %50-60'tır ve her kilogram 2900 kcal metabolik enerji içerir. Balık tozu, esansiyel amino asitler lizin ve metionin için mükemmel bir kaynaktır ve A, D, E ve B vitaminleri gibi çeşitli vitaminler ve demir, iyot, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir.

Hazırlama ve işleme yönteminde kullanılan balığın cinsine göre rengi açık gri ile koyu kahverengi arasında değişmektedir. Etlik erozyonu önlemek için etlik piliçlerin diyetinde ve yumurtadaki balıkların tat ve kokusunu önlemek için yumurta tavuklarının diyetlerinde balık ununun beslenme sınırlamaları dikkate alınmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hint Horozu Cinsleri

Lohman tavuğu özellikleri

Tavuklarda tüy dökülme nedenleri ve tedavisi