Yumurtanın küçük olmasına neden olan faktörler

 Yumurtanın küçük olmasına neden olan faktörler

Tavuklar, dünyadaki en popüler kümes hayvanlarından biridir. Yetiştiriciler bu kuşları et ve yumurta üretimi için besler. Yumurtanın insan vücudu için birçok sağlık yararı vardır. Bu yumurta tavuğun cinsine, beslenme şekline ve diğer faktörlere bağlı olarak farklı boyutlara sahip olabilir.

Tüm tavukların aynı büyüklükte yumurta bırakması olası olmasa da, yumurta ne kadar büyükse, yetiştirici için o kadar karlı olur. Çünkü büyük yumurtalar pazar dostudur ve onlara her zaman talep vardır. Çeşitli faktörler diğer yumurtaların küçülmesine neden olabilir.

Daha fazla bilgi için: Tavuk yumurtası özellikleri

Yumurtanın boyutunu etkileyen Faktörler: 

tavuk ırkı

Üretilen yumurtaların büyüklüğünü etkileyen ilk faktör tavuğun cinsidir. Farklı tavuk cinsleri, farklı boyutlarda yumurtalar üretir. Makale En iyi yumurta tavuğu cinsleri nelerdir? Büyük ve büyük yumurta bırakan ırklar hakkında bilgi edinmek için okuyun.



Beslenme

Tavuk yeminin yumurta büyüklüğü üzerinde çok önemli bir etkisi vardır. Verimli tavukların beslenmesini ele almak, kümes hayvancılığının önceliklerinden biridir. Verimli tavuklar iyi beslenmezse daha küçük yumurtalar üretilecektir. Makalede tavuk tavuk ne yapıyor? Tavuklar ve diyet eğitimi için uygun detayları inceledik.

Yiyecek eksikliği: Bu önemlidir, çünkü bazı yetiştiriciler kuşlarını uygun olmayan ve standart olmayan saatlerde beslerler ve hatta birçok yetiştirici kuşlarını saatlerce beslemeyi ihmal ederken, özellikle sabah ve erken saatlerde özel saatlerde yeterli miktarda yiyecek almaları gerekir. gün batımından önce, daha kaliteli yumurta üretebilmek için.

Yem protein düzeyi: Yeterince protein (yani %15'ten az) civcivlerin vücuduna ulaşmazsa, protein eksikliğinin aksine, yumurtlama sayısı daha az olacak ve hatta yumurtaların boyutu standarttan daha küçük olacaktır.

Sıcaklık: Tavuklar, vücut metabolizmaları sıcaklık stresinden etkilendiği ve sağlıklarını ve yumurtlamalarını etkileyeceği için çok sıcak veya çok soğuk havalara alışkın değildir.

İçme suyu eksikliği: Onlara verdiğiniz suya dikkat edin. Tavukların öğünlerinde sağlıklı su içmeleri gerekir aksi takdirde vücut suları tükenir ve yeme iştahlarını kaybederler.Kirli ve kirli bir içme suyunda sıcak veya çok soğuk su sadece fiziksel sağlıklarını tehlikeye atmakla kalmaz, aynı zamanda ayrıca zamanla yumurtlamalarını da etkiler.

Hastalık: Fiziksel sağlık, kaliteli yumurta üretimi için önemli faktörlerden biridir. Kuş çeşitli hastalıklara maruz kaldığı sürece, yumurta üretmek için uygun fiziksel koşullara sahip olmayacak ve bazı durumlarda yumurtlamayı bile bırakacaktır.

Kuşun yaşı: Tavuklar 20 ila 26 haftalık olduklarında daha küçük yumurtalar üreteceklerdir, ancak büyüdüklerinde doğru boyutta yumurta bırakmaya hazır olacaklar, 40 ila 40 yaşlarındaki tavuklar ise yumurtlamaya hazır olacaktır. 50 haftalıktırlar, nispeten daha büyük yumurtalar üretirler.Ayrıca yaşlandıkça, bırakma dönemine yaklaştıkça yumurtaların boyutu küçülür.

Su sıkıntısı

Tavuklara yeterli ve kalıcı su sağlanmalıdır. Bunun için sürüde mevcut tavuklara göre yeterince su bulunmalıdır. Üretken tavuklar susayıp susuz kalırsa hem kuşun dehidrasyonu hem de istenen kuş iştahını ve yeme isteğini kaybeder. Sonuç olarak, iştahlarını kaybederler ve daha az yerler, bu da daha küçük yumurtalara neden olur. Bu nedenle tavukların yaşam ortamlarında temiz ve yeterli su bulunması şarttır.

Tavuk protein içeriği

%15'ten daha az protein içeren tavuk diyetleri, tavukların ürettiği yumurtaların normalden daha küçük olmasına neden olur. Dışarıdan hazır bir diyet hazırlarsanız, bu genellikle onlarda görülür. Ancak kendiniz bir tavuk diyeti hazırlıyorsanız, diyetin protein içeriğine dikkat etmelisiniz. Ayrıca hazır diyetler satın alırken bu malzemeleri güvenli yerlerden almaya özen göstermelisiniz ki size kaliteli diyetler sunsunlar.

daha fazla bilgi için: Tavuk yemi içeriği

Kalsiyum

Kalsiyum, yumurtaların büyüklüğü üzerinde büyük etkisi olan bir maddedir. Tavukların diyeti az ise, tavuklar bunu telafi etmek için fazla yemek yiyecektir, ancak bu kuşlara yeterli kalsiyum sağlanırsa hem yumurta verimini hem de yumurta boyutunu artıracaktır.

Bununla birlikte, diyetteki aşırı ve kontrolsüz kalsiyum artışının yumurta üretimini ve boyutunu büyük ölçüde artırmadığını ve bir dereceye kadar bu sorunu etkilediğini unutmayın. Çok fazla kalsiyum bile yumurta kabuğunu normalden çok daha sert hale getirebilir. Bu tür yumurtalar döllenmiş olsalar bile kuluçkalık tavuklarda kullanılamazlar.



Üretken tavukların verimliliği

Kanatlı hayvanlardaki birçok hastalık, kuşun iştahını etkileyerek zayıf, anoreksik ve hareketsiz hale gelmesine neden olur. Bu iştahsızlık, daha az yiyecek ve tahıl tüketmek anlamına gelir, bu durumda tavuğun aldığı protein ve besinler azalır ve bunun sonucunda üretilen yumurtalar normalden daha küçük olur.

Sürünüzün sağlığını her gün kontrol edip tavuklarınızın sağlığına özen gösterirseniz kuş hastalıkları bir nebze olsun azalacak ve yumurta üretimi sorun olmayacaktır.

ergenlik yaşı

Kuşun yaşı, yumurtanın büyüklüğünü doğrudan etkileyen bir diğer önemli faktördür. Tavukların 20 ila 26 haftalıkken, 40 ila 50 haftalıkken nispeten daha küçük yumurtalar bıraktığını bilmek güzel. En büyük yumurta boyutu, tavuğun bir yaşında olduğu zamandır.

Ayrıca, bir yaşından sonra yumurtaların boyutunun biraz daha büyüdüğünü, bunun yerine yumurtlama oranının düştüğünü unutmayın. Daha yaşlı tavuklar daha büyük yumurtalar bırakır, ancak onları yetiştirmenin ekonomik bir gerekçesi yoktur.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hint Horozu Cinsleri

Lohman tavuğu özellikleri

Tavuklarda tüy dökülme nedenleri ve tedavisi