En çok Yumurta yapan tavuk cinsleri

 En çok Yumurta yapan tavuk cinsleri

Merhabalar! Bugün bu yazıda sizlere en çok yumurta yapan tavuk cinslerini göstereceğim ve tavuk hakkında bilgiler vermeye çalışacağım. Dünyada farklı iklimlere göre farklı tavuk türleri vardır. Yetiştiricilerin endişelerinden biri, en çok yumurta yapan tavuk cinslerini bulup ve onları yetiştirmektir. Tavukların cinsleri çoktur ve onları incelemek biraz kafa karıştırıcıdır. Bu yüzden yazıda kısaca yumurta yapan tavuk cinslerini sizlere anlatacağım. 

Tavukların doğal rutini, birkaç yumurta yapıp civcivlere dönüşene kadar üzerlerinde uyumak ve sonra civcivleri büyütmektir. Bu şekilde tavuklar her zaman sabit bir yaşam döngüsü ve yavruların hayatta kalması içinde yaşadılar. Bu tür tavuklar, insan yaşamının küçük alanlarında da yaygındı ve sınırlı sayıda tavuk ve yumurta, insanların beslenme ihtiyaçlarını karşılayabiliyordu. 

Ancak günümüzde kent yaşamının yaygınlaşmasıyla birlikte daha fazla yumurta üretimine ve endüstriyel üremeye ihtiyaç duyulmaktadır. Endüstriyel ıslah ve yumurta üretiminde tavukların sıkışmasını engelleyerek yumurta üretimini arttırırlar. Yumurta ve tavuk endüstrisinde ve kullanımında yüksek yumurtlama oranı çok önemlidir ve bu amaçla ve en iyi yumurtalık tavuğu ırkından faydalanmak için kanatlı ırklarında yumurtlama kapasitelerini artıracak reformlar yapılmıştır.

Genel olarak, tüm tavuk ırkları aynı yumurtlama yeteneğine sahip değildir. Bazı tavuklar yılda 150'den fazla yumurta bırakırken, bazı tavuklar yılda sadece 40 yumurta bırakır. Bu nedenle yumurta tavuğu endüstrisinde ve çok sayıda yumurta üretiminde ilk nokta yumurta verimini artırabilecek en iyi yumurta tavuğu cinsini seçmektir. Aşağıda, en iyi yumurta yapan tavuk ırkları ile tanışacaksınız. Daha fazla bilgi için takipte kalın.

Ligorin tavuğu 


Yumurta tavukları arasında Ligorin tavuğunun ilk sırada yer aldığı söylenebilir. Çünkü yıl boyunca 280-320 yumurta bırakır. Yumurtalık tavuğunun en iyi cinsi olan bu tavuk, 1900'lerin başında İtalya'da ortaya çıktı ve dünya kanatlı endüstrisinde devrim yarattı. Biraz agresif olan ligorin tavuğu beyaz kabuklu yumurtalar bırakır. Bu tavuk türü için iklim ılımandır. Ayrıca bilmeniz gerekir ki Ligorin tavuğu kolay kolay gurk olmaz ve ondan kuluçkaya yatması beklnmeemesi gerekir. Bu nedenle eğer ligorin tavuğu yumurtasından çıkım gerçekleştirmek istiyorsanız mutlaka Kuluçka Makinesi kullanmanız gerekir. 

Lohman Tavuğu 



İyi yumurtlayan ırklardan biri de yumurtaları kahverengi olan Lohman tavuğudur. Bu cinsin bazı türlerinde beyaz yumurta da bırakırlar. İthal edilen bu tavuğun memleketi Almanya'dır. En yaygın olarak kahverengi ve beyaz renklerde görülen Lohman tavukları, 19 haftalıkken olgunlaşır ve yılda 250 ila 320 yumurta bırakır. Bu tavuklar Ligorin ırkından daha hafiftir ve daha rahattır. Bu yumurtalık tavuğu cinsinin bir diğer özelliği de diğer ırklara göre daha az tüketilmesidir. 

Rhode İslan Red tavuğu 



Bu çift amaçlı cins, hem yumurtlama hem de et üretimi için uygun olan en iyi damızlık tavuklardan biri olarak kabul edilebilir. Amerika Birleşik Devletleri'nin bu cinsin ana kaynağı olduğu söyleniyor ve kırmızı türler beyaz türlerden daha popüler. Chicken Rhode island red, soğuk havaya uyum sağlayabilir ve yılda yaklaşık 260 yumurta bırakır. Yumurtası kahverengi  ve orta ila biraz büyük boy, Red Island yumurtalarının özellikleridir. Bu cinsin tavukları biraz agresiftir ve kuluçka için iyi bir seçenek değildir. 19 haftalıktırlar, ancak genellikle 16 haftada ilk yumurta bırakırlar.

Sussex Tavuğu 



Bu tavuk ırkları çeşitli renklerde gelir ve sakin ve naziktir. Yılda açık kahverengi ve kremsi bir kabuğa sahip 250 yumurta bırakırlar. Sussex tavuğu iyi gurk ve Kuluçka yeteneğine sahip olduğundan, içinde yüksek kuluçka gözlemlenir.

Pleymut Tavuğu 



Amerikan kökenli bu çift amaçlı tavuğun özelliklerinden biri de sakin ve itaatkar kişiliğidir. Bu tavuk cinsi üreme için ılıman bir iklime ihtiyaç duyar ve aynı zamanda doğal kuluçka için iyi bir seçenektir. 3 kg'dan daha ağır olan Pleymut tavukları yılda 200 kahverengi yumurta üretebilir.

Yumurtalık Tavuk satın alırken dikkat etmeniz gereken konular: 

Bu sektörde kullanılan yumurtalık tavuğu ırklarının çoğunun ithal olması nedeniyle yetiştirici ve alıcı bunları hazırlamakta sorun yaşamaktadır.

  • Genellikle, yumurtalık tavuğu satıcılarının yetiştiricilere ve alıcılara sağladığı bilgiler doğru değildir, ancak iki yol vardır. Ya yanlış bilgi veriyorlar ya da gerçekten sağlayacak doğru bilgiye sahip değiller. Örneğin satıcı, temel olarak 2. veya 3. sınıf tavuklar olan ve kaliteli olmayan en iyi yumurta tavuğu cinsi olarak tavukları satmaktadır.
  • Bir sonraki nokta, komşu ülkeden tavuk kaçakçılığı. Bu süreçte tavuklar genellikle ithal edilerek kuluçkalanmakta ve yabancı tavuklar yurt içinde üretilmektedir. Bu işlem yumurta üretimini artırsa da tavuğun kalitesi önceki nesle göre daha düşüktür. Sonuç olarak, yumurtlama istatistikleri de zamanla azalır.
  • En iyi yumurtlayan tavuğun ithal edilmesindeki bir diğer sorun da yerli yumurtlayan tavukların yaşadığı zorluktur. Yerli ithal yumurtalar beyaz değildir, ancak yerli yerli yumurta olarak satın alınmazlar. Sonuç olarak, daha az maliyetlidirler.
yazımı Okuduğunuz için sizlere teşekkür ederim! Selametle! 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hint Horozu Cinsleri

Lohman tavuğu özellikleri

Yumurtanın küçük olmasına neden olan faktörler