İran tavuğu özellikleri ve Fotoğrafları

 İran tavuğu özellikleri ve Fotoğrafları 

İran tavuğu veya gine tavuğu veya başka ismiyle beç tavuğu diğer kuşlar gibi hafif olduğu için uzun mesafeler uçabilme özelliğine sahiptir.

Sıcak ve kuru ortamlara daha uyumlu olan bu kuş daha çok ülkemizin güney bölgelerinde yetiştirilmektedir. Bu kuşlar sosyaldir ve 40'ar adetlik gruplar halinde hareket eder ve korktuklarında çığlık atmaya başlarlar.



Bu tavuğun tüm vücudunda cinsiyeti ve yaşı ne olursa olsun koyu mavimsi gri tüylere sahiptir. İran tavuklarının erkek ve dişileri arasında birçok benzerlik vardır ve sadece seslerinin boyutu ve tonundaki fark görülebilir. Ek olarak, erkeğin dişiden daha büyük, daha koyu boynuzu vardır. Görünüş ve anatomi açısından sülünlere çok benzeyen bu kuş, hindi büyüklüğünde yaklaşık 40 ila 70 cm uzunluğunda ve 700 gram ile 2,5 kg ağırlığındadır.

 İlginç olan şu ki, bir iran tavuğu yumurtasının yerel bir yumurta ile aynı boyutta olduğunu, ancak bir İran tavuğu yumurtasının bir farkı olduğunu ve o da yerel bir yumurtadan daha küçük bir sarıya sahip olduğunu ve daha ilginç olarak bir erkek gine olduğunu bilmelisiniz. çiftleşme sırasında kümes hayvanı sesleri Daha cızırtılı bir kulak üretir.

Daha fazla bilgi için: Habeş tavuğu özellikleri

Bu kuşlar gündüzleri aktiftir ve genellikle öğlen bunaltıcı sıcağında dinlenme zamanıdır ve gün battığında sabaha kadar ağaçlar arasında gecelemek için ağaç ararlar. Kuşların çoğu erken saatlerde ve gün batımından önce aktiftir. .Güneş bitti.

İran tavuklarının çiftleşme mevsimi dışında grup ve sosyal ilişkileri öne çıkan özelliklerinden biridir. İlişkileri çok güçlü ve istikrarlıdır. Bu kuşlar belirli bir bölgeyi savunmazlar ve çok fazla hareket gerektirirler ve en önemlisi gergin ve ürkektirler, bu da korktuklarında çığlık atmalarına neden olur. Çiftleşme mevsimi geldiğinde, her çift sert çalıların ve uzun, sert yemlerin ortasında, ağaçların içinde veya hatta yerdeki bir çukurda olduğu gibi en uygun yeri bulmaya çalışır ve ardından dişiler kuru yem toplamaya başlar. Bir yuva kurarlar. Bu sırada erkek kuş dişiden ayrılır ve belirli bir mesafede dişi tavuğu yüksek sesiyle olası tehlikelerden haberdar etme ve koruma sorumluluğunu üstlenir. Bu kuşlar için koşullar uygunsa yılda iki kez çiftleşecek, yumurtlayacak ve tavuk yetiştireceklerdir. 

iran tavuğu sesi 

Erkek iran tavukları dişilerden daha kalın bir tona sahiptir. Dişi iran tavuğu ses tonu daha yumuşak ve daha incedir. İki cinsiyetin boy ve boy farklılıklarında erkek iran tavuğu dişiden daha büyüktür ve yakından bakarsanız erkek iran tavuğunun dişiden biraz daha koyu göründüğünü görürsünüz. iran tavuğunun cinsiyetini belirlemek için tavuğun sesine özellikle dikkat etmek yeterlidir. Cinsiyeti bu şekilde belirlemeniz kolaydır. Bir iran tavuğu sesi genellikle biraz sinir bozucu ve gürültülüdür.

İran tavuğu ergenliği ve büyümesi

İran tavuğu olgunlaşması altı ila yedi aylıkken gerçekleşir. Tavuk tarafından 4 ila 19 yumurta yumurtlar ve civcivlerin yumurtadan çıkması 23 ila 28 gün sürer. Civcivler yumurtadan çıkar çıkmaz yuvadan çıkarlar ve yiyecek arayan ebeveynlerin ayak izlerini takip ederek gruba katılırlar.



Anne yumurtaların üzerinde yatarken anne yuvayı koruyor. Kargaların yanı sıra kediler, yırtıcı kuşlar, tilki, su samuru ve fare gibi hayvanlar da tavukların en büyük düşmanlarıdır. 

İran tavuğu yemi

Beç tavuğu vahşi doğada çeşitli tohumlar, meyveler, bitki yaprakları, böcekler, tohumlar, bitki kökleri ve solucanlar ile beslenir ve bazen kuşların salyangozlara, kertenkelelere, karıncalara, yavru yılanlara saldırdığı ve kırkayaklarla beslendikleri görülmüştür. bu çiftliklerin çoğunun bu kuşları zararlıları kovmak için kullanmasının nedeni budur.Tarım söz konusu olduğunda, buğday, tahıl ve diğer baklagiller bu kuşları beslemek için kullanılır.


Bu kuşların yabani türleri üzerinde yapılan araştırmalar, ağacın tepesinden dökülen yiyecek kalıntılarını yemek için yiyecek ararken maymunları kovaladıklarını, hatta kaçan böcekleri avlamak için diğer hayvan sürülerini takip ettiklerini göstermiştir.

Daha fazla bilgi için: Tavu yemi içeriği 

Bu tavukların protein ihtiyacı daha çok yerel kümes hayvanlarıdır.Tavuğun yumurtlama döneminde 100-110 gram arası fıstık küspesi, mısır taneleri, yem, pamuk çekirdeği vb. uygun gıdaya ihtiyacı vardır. besinler, ham protein, kalsiyum, fosfor, lizin ve metionin sistin dahil olmak üzere vücudun önemli ihtiyaçlarını karşılar.

İran tavuğu yetiştiriciliği 

Serbest üreme sistemi

Bu sistem, açık alandan farkı olmayan çok büyük çiftliklerde çalışır. Afrika ve diğer gelişmekte olan ülkelerde iran tavuğu beslemek için bu yöntem kullanılmaktadır.

Serbest üreme sisteminde kuşa sadece su verilir. Bu kuş büyümek için açıkta özgürce otlar.

Yarı kapalı üreme sistemi

Bu sistem, çoğu tavuk yetiştiricisi tarafından kullanılan yöntemle aynıdır. Bu sistemde kuş, günün bir kısmını açıkta, geri kalanını ise yuvada geçirir.

Tabii ki bu tavuğun zıplama ve uçma yeteneğine sahip olduğunu da unutmayın. Bu nedenle açık alanın yüksek çitlerle çevrilmesi gerekmektedir.

Kapalı salon sistemi

Kapalı salon açık alan oluşturamayan yetiştiriciler için uygundur. Kuşun kaçma şansı azaldıkça daha uygun bir yöntem uygun görünmektedir.

Koridorda iran tavuğu yetiştirmek için ona yumuşak bir yatak sağlamalı ve tavukların yoğunluğuna dikkat etmelisiniz. Bunun için metrekare başına en fazla 3 ila 5 tavuk yerleştirin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hint Horozu Cinsleri

Lohman tavuğu özellikleri

Yumurtanın küçük olmasına neden olan faktörler